Pedijatri apeluju na vakcinaciju MMR-om i spremni su da roditeljima reše sve nedoumice (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2023, 15:44

Pedijatri apeluju na vakcinaciju MMR-om i spremni su da roditeljima reše sve nedoumice (AUDIO)

Poslednja epidemija morbila bila je 2017. i 2018. godine, tada je registrovano oko 5.800 obolelih, od kojih je 15 preminulo među njima i jedno novorođenče.

Obuhvat vacinacije u toku epidemije bio je visok, kaže pedijatar novosadskog "Doma zdravlja" Slobodan Maričić i dodaje da je taj broj počeo da opada nakon epidemije korona virusa.

"Mi smo imali oko 92% vakcinalni obuhvat. Kada pričamo o ovom malom vakcinalnom obuhvatu, konkretno o Novom Sadu koji je bio poražavajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mali obuhvat, te 2017. i 2018. godinem kada je bila epidemija morbila i više hiljada obolelih paciijenata i 15 preminulih, tada je vakcinalni obuhvat bio nešto viši od 80%".

Maričić dodaje da vakcinalni obuhvat MMR vakcinom mora dostići 95%.

"Prosto 100% nikada nećemo dostići iz jednostavnog razloga to su opravdani razlozi tj. kontraindikacije da ne mogu primiti tu vakcinu. Mi empatično treba da posmatramo tu stvar, jer štiteći sebe mi štitimo i druge pored nas koji ne mogu primiti tu vakcinu.

Najoptimalniji period za MMR vakcinu je između 12 i 15 meseci, a novosadski "Dom zdravlja" podseća da su njihova vrata uvek otvorena za roditelje i za sva njihova pitanja i savete u vezi sa MMR vakcinom.

Ceo razgovor sa pedijatrom Slobodanom Maričićem možete čuti u audio zapisu:
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.