Održan protest protiv obavezne vakcinacije djece

Izvor: Cafe.ba, 05.Apr.2015, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan protest protiv obavezne vakcinacije djece

Oko 200 roditelja sa djecom danas je na Trgu Nikole Pašića u Beogradu zatražilo da vakcinacija djece bude stvar izbora, a ne obaveza nametnuta zakonom.

Predstavnik Građanske inicijative za neobaveznu vakcinaciju Dragana Baša rekla je da roditelji traže da se rad na izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti obustavi i da u skupštinsku proceduru ne uđu prijedlozi o obaveznoj vakcinaciji djece >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << i pooštravanju sankcija za roditelje koji je odbiju.

"Smatramo da je vakcinacija potpuno poželjna za ljude koji su dobili informacije o pozitivnim i negativnim stranama, te doneli takvu odluku. Za nas čija su deca imala probleme nakon vakcinacije, mislimo da je legitimno da ih ne vakcinišemo", rekla je Baša.

Ona je najavila da će Udruženje poslati pisma poslanicima i najvišim državnim zvaničicima kojim će pozvati državu da obrati pažnju na brojne roditelje čija su djeca imala posljedice od vakcina, čak i sa smrtnim ishodom, prenose beogradski mediji.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar najavio je 27. marta da će vakcinacija djece biti obavezna, a da će se izmjene zakona koji to reguliše uskoro naći pred Skupštinom Srbije.

On je rekao da će izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ta oblast biti usklađena sa evropskim zakonodavstvom koje predviđa obaveznu vakcinaciju.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić ocijenio je ranije da je situacija sa vakcinacijom djece alarmantna jer, sa revakcinacijom, taj procenat iznosi 89,2 odsto, što je najniža stopa u regionu i daleko od svjetskog standarda.

On je rekao da se u Srbiji pojavio jak antivakcionalni lobi koji je preko društvenih mreža pokrenuo opsežnu akciju protiv vakcinisanja. /

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.