Protest protiv “boca”!

Izvor: Mondo, 05.Apr.2015, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest protiv “boca”!

Oko 200 ljudi sa decom okupilo se danas na Trgu Nikole Pašića u Beogradu i zahtevalo da vakcinacija dece ne bude obavezna.

Foto: Tanjug, Rade Prelić

Okupljeni na Trgu Nikole Pašića nosili su transparente "Danas obavezna vakcinacija, sutra obavezno čipovanje", "Moja deca, moja odgovornost, moja odluka", "Hiljade godina bez vakcine >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dalo je manje bolesti nego 50 sa njima", "Majka rađa, majka odlučuje" i druge.

Predstavnica Građanske inicijative za neobaveznu vakcinaciju Dragana Baša kazala je novinarima na skupu da se okupljeni protive vakcinaciji kao prinudi i traže da ona postane slobodan izbor.

Inicijativa traži da se rad na izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti obustavi i da u skupštinsku proceduru ne uđu predlozi kakvi su obavezna vakcinacija dece i pooštravanje sankcija za roditelje koji je odbiju.

Inicijativa traži i da se donese novi zakon o zdravstvenoj zaštiti koji bi dozvoljavao slobodan izbor kada je u pitanju vakcina po ugledu na 18 zemalja Evrope.

Foto: Tanjug, Rade Prelić

"Smatramo da je vakcinacija potpuno poželjna za ljude koi su dobili informacije i o pozitivnim i negativnim stranama i doneli takvu odluku. Za nas čija su deca imala probleme nakon vakcinacije, mislimo da je legitimno da ne vakcinišemo svoju decu", navela je Baša.

Upitana odakle roditeljima informacije o štetnosti nekih vakcina, Baša je kazala da proizvođači sami navode neželjena dejstva, ali da se informacije nalaze na sajtovima priznatih svetskih zdravstvenih organizacija.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.