Na području Nišavskog i Topličkog okruga potvrđeno 112 obolelih od malih boginja

Izvor: JuznaSrbija.info, 04.Jul.2015, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na području Nišavskog i Topličkog okruga potvrđeno 112 obolelih od malih boginja

Još traje epidemija morbila ili malih boginja u Nišu.

U Institutu za javno zdravlje kazu da je od januara do sada na području Nišavskog i Topličkog okruga potvrđeno 112 obolelih od ove teške bolesti i da su u pitanju pacijenti koji nisu vakcinisani.


Od januara do sada sa simptomima malih boginja lekarima se javilo 209 lica. Ipak odjaveljna je u bolničkoj sredini u kojoj je zbog 25 potvrđenih slučajeva bila proglašena, podsećaju u Instititu za javno >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << zdravlje.

Među obolelima najviše onih starosti od 20 do 40 godina. Obim obuhvata vakcinacije u Srbiji je poslednjih godina od 50 do 80 odsto populacije. Potrebno je 95 posto za sigurniji kolektivni imunitet. Vakcinacija sa jednom dozom je uvedena 1971 godine, a sa drugom 1991. Vakcina se prima u drugoj godini zivota, a druga pred polazak u školu. Ipak roditelji ne vakcinisu svoju decu.

U Insititutu za javno zdravlje podsećaju da su prvi simptomi malih boginja povišena temperatura i osip. On se javlja se iza ušiju, na licu, a potom po celom telu.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.