Krenula imunizacija kineskom vakcinom na jugu Srbije

Izvor: JužneVesti.com, 20.Jan.2021, 13:16

Krenula imunizacija kineskom vakcinom na jugu Srbije

Sa masovnom vakcinacijom počelo se i u gradovima na jugu Srbije, a najpre će se vakcionisati oni građani koji su se prijavili za vakcinu kineskog proizvođača. U Pirotu se vakcinacija obavlja na 4 lokacije, u Prokuplju na 3, Leskovcu na 6, a u Vranju na 7 punktova.

U Pirotu će svi građani koji su primili obaveštenje za vakcinaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << moći to da obave u Domu zdravlja na tri lokacije - Ambulanta Tijabara, Ambulanta Tigar i Medicina rada u Opštoj bolnici.

Četvrta lokacija, vakcinalni punkt na Zatvorenom bazenu, u funkciji će biti od četvrtka, 22. januara.

Građani će telefonom biti obavešteni o bližim terminima vakcinacije po utvrđenom rasporedu, a kako bi se što više građana što pre vakcinisalo. Osim u ambulantama, vakcinacija će biti obavljena i na izmeštenom punktu za masovnu vakcinaciju - kažu u Štabu za vanredne situacije.

Kako dodaju, punkt će se sastojati od tri ekipe i biće omogućen veći protok ljudi, pa će imunizacija biti sprovedena na planirani način.

Ovom prilikom pozivamo građane da se u što većem broju prijave za imunizaciju kako bismo zajedno doprineli borbi protiv širenja virusa kovida - saopštavaju iz Štaba

Podsetimo, u Pirot je stiglo 930 vakcina kineskog proizvođača, pa će u prvim danima masovne imunizacije, vakcinu moći da prime oni Piroćanci koji su se prijavili da žele da prime tu vakcinu. Kineska vakcina trenutno dostupna; foto: Agencija Publika

Prvih 215 Prokupčana dobiće takođe kinesku vakcinu "Sinofarm" protiv virusa korona. Dom zdravlja u Prokuplju, gde se vrši vakcinacija, je obezbedio 6 ekipa na 3 punkta, a svaku čine po jedan doktor i dve medicinske sestre.

Zakazivanje vakcinacije je urađeno tako da na 10 minuta prolazi po jedna osoba kod svake ekipe i izvodiće se do 15 sati.

Prilikom dolaska na punkt , građani prvo popune saglasnost za ponuđenu vakcinu, zatim idu na pregled kod lekara, a nakon toga se prima vakcina i posle perioda od 15 do 30 minuta mogu da napuste punkt. Za danas odziv građana je odličan i svi građani kojima je zakazan termin su došli na vreme - kažu u Domu zdravlja.

Nastavak vakcinacije očekuju i narednih dana, u zavisnosti od broja prijavljenih građana, ali i dinamikom pristizanja vakcine protiv korone.

Vakcinacija u Vranju se obavlja od 8 do 18 sati na 7 punktova, a 14 lekara i 28 medicinskih sestara radiće u 2 smene.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković obišao je punkt za vakcinaciju u Zdravstvenoj stanici Vranjska Banja, gde vakcinacija kineskom vakcinom, kako saopštavaju iz grada, protiče bez problema.

Građani dolaze u tačno određenom terminu, prema ranije utvrđenom planu vakcinacije i nakon poziva gradskog kol-centra. Svi građani koji ne dobiju poziv, a dođu do punkta, biće vakcinisani u terminu koji će biti dogovoren na licu mesta. Ukoliko je osoba nepokretna potrebno je da se ona, ili neko od članova porodice, jave na broj telefona 017/414581 kako bi se evidentirala, a potom i bila vakcinisana u kućnim uslovima, od strane osoblja Službe kućnog lečenja - saopštavaju iz grada.

Sa imunizacijom se krenulo i u Leskovcu - glavni punkt, sportska hala “Partizan” je potpuno prilagođena i opremljena, dok je ostalih 5 punktova takođe spremno - u Domu zdravlja u Leskovcu, Vučju, Grdelici, Manojlovcu i Brestovcu.

Jutros je u i vlasotinačkom Domu zdravlja počela vakcinacija stanovništva protiv korona virusa.

Do sada su prijavljena 72 građana, a kao i drugim gradovima i opštinama, imunizacija se obavlja vakcinom kineske proizvodnje, dok se u narednom periodu očekuje da stigne ruska vakcina.

Građane, čije smo prijave dobili, kontaktirali smo i obavestili koja je vakcina trenutno na raspolaganju. Skoro svi su se izjasnili da su za vakcinaciju bilo kojom vakcinom i smo u 8 sati jutro počeli sa vakcinacijom rekla je direktor Doma zdravlja Milena Stanković Mitrović.

Vakcinaciju obavljaju 2 ekipe lekara i tehničara, od 8 do 18 sati, a ona se obavlja i u ogranku Doma zdravlja u Crnoj Travi.

Građani se za vakcinaciju protiv kovida mogu prijaviti putem kol-centra e-Uprave na broj 0800/222-334 i putem sajta euprava.gov.rs.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.