Kovaks okrivio BiH jer nije obezbedila uslove za čuvanje vakcina

Izvor: B92, 25.Feb.2021, 17:09

Kovaks okrivio BiH jer nije obezbedila uslove za čuvanje vakcina

Kako BiH zaostaje u svom programu vakcinacije, iz Kovaksa kažu da je sama kriva što nije stigla obećana serija Fajzerovih vakcina.

Kako se navodi, Bosna i Hercegovina još nije ispunila zahteve kompanije Fajzer, prenosi Balkan insajt.

Iako se mnoge zemlje utrkuju sa programima vakcinacije protiv kovida, Bosna i Hercegovina je jedva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << započela - neće primiti nijednu vakcinu ni u martu, navodi se u dokumentu koji je bosansko Ministarstvo civilnih poslova dobilo iz kancelarije Kovaks.

U pismu koje su u sredu citirali mediji navodi se da je 29. januara Bosna obaveštena da će primiti 23.400 doza vakcine Fajzera ako ispunjava niz uslova, za koje Kovaks kaže da nisu ispunjeni.

Konkretno, prema Fajzerovoj analizi za svaku zemlju, Bosna nije ispunila svoje obaveze. To se uglavnom odnosi na snabdevanje "ultrahladnim" skladištem vakcina, ali i na neke obaveze sa pravnog i administrativnog aspekta.

"Posle nekoliko intervjua sa Fajzerom u poslednje tri nedelje, sa žaljenjem vas obaveštavamo da će isporuka ovih doza, za koje se nameravalo da budu isporučene u prvom kvartalu ove godine, biti odložena dok se ne pojave dodatni Fajzerovi zahtevi za dubinskom analizom“, navodi se u pismu.

Da bi pomogao u rešavanju problema, Kovaks je ponudio da olakša razgovore između Bosne i predstavnika kompanije Fajzer.

Ministarstvo civilnih poslova ranije je nagoveštavalo da je ispunilo sve svoje obaveze. Kao odgovor na pitanja regionalne televizijske stanice N1 u ponedeljak, saopštilo je da nema informacije o tome kada bi vakcine iz programa Kovaks sada mogle da stignu.

"Samo savez GAVI ima informacije o tome kada će vakcine biti isporučene u Bosnu i Hercegovinu“, navodi se pozivajući se na instrument finansiranja koji omogućava zemljama da učestvuju u zajedničkom projektu Kovaks.

Bosna i Hercegovina je od programa Kovaks očekivala 1,23 miliona vakcina, što je dovoljno za oko 20 posto njene populacije.

Nakon što je postalo jasno da će nabavka vakcine putem Kovaksa biti odložena, 21. januara bosanske vlasti odlučile su da vakcine kupuju direktno od proizvođača.

Međutim, bosanski zakoni o javnim nabavkama i o lekovima i medicinskim uređajima ne dozvoljavaju državnim institucijama da vrše direktne nabavke bez posrednika i još nije pokrenuta nijedna inicijativa za izmenu ovih zakona.

U otvorenom pismu, u utorak, član državnog parlamenta Saša Magazinović pozvao je Zorana Tegeltiju, predsedavajućeg Saveta ministara - državne vlade - da hitno pokrene izmene ovih zakona, upozoravajući da bi mogao da bude krivično gonjen ako ne uspe da to učini.

Do sada je samo 2.000 doza ruske vakcine sputnjik V stiglo u Bosnu i to samo u entitet bosanskih Srba, Republiku Srpsku, RS. Zdravstveni radnici u tom entitetu su vakcinisani.

Najavljeno je da će do sredine februara u RS stići još 400.000 doza, za šta je entitetska vlada platila 15,6 miliona evra. Međutim, do sada nije stigla nijedna od tih vakcina.

Broj infekcija u Bosni raste poslednjih dana. U zemlji od oko 3 miliona ljudi, više od 125.000 ljudi je zaraženo, a više od 5.000 je umrlo.

Izuzev Srbije i Hrvatske, većina zemalja zapadnog Balkana oslanja se gotovo isključivo na nabavku vakcina putem Kovaksa.

Crna Gora očekuje 248.800 doza, Severna Makedonija 800.000, dok se tzv. Kosovo prijavilo za 360.000.

Niko od njih još nije primio nijednu vakcinu iz programa, što je izazvalo mnoge kritike.

Prve vakcine iz programa poslate su tek u sredu. i to u Ganu u Africi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.