Izvor: RTS, 20.Apr.2021, 20:57

Karijes, kriva kičma i kratkovidost najčešće "boljke" đaka prvaka

Naši predškolci, budući prvaci, su uglavnom dobrog zdravlja, kažu u "Batutu", a pedijatri su saglasni – problemi slični kao i kod prethodnih generacija: kriva kičma, ravni tabani i kratkovidost najčešći su danak fizičke neaktivnosti i sedenja pred kompjuterom.
Sistematski pregledi za upis u osnovnu školu počeli su još u februaru, pa ne čudi što se ovih dana roditelji mališana javljaju samo za vakcinaciju. Trudili su se svi da se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ove godine specijalistički pregledi obave u što kraćem roku – pojedini čak i za jedan dana. Pedijatri kažu: manje-više isti problemi kao i kod prethodnih generacija.

"Ono što je najčešće i nažalost savremeni način života nosi sa sobom, to su ravna stopala i loše držanje, zato što deca sede za kompjuterom i telefonima. Takođe zubići, šaljemo ih kod stomatologa i kod logopeda, ali nisu to neki teški problemi", ističe načelnica Pedijatrije Doma zdravlja Savski venac, doktorka Ana Milinković.
U Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" na osnovu poslednjih podataka kažu da su predškolci uglavnom dobrog zdravlja. Pri sistematskim pregledima kao najveći problem izdvaja se stomatološka zaštita – više od 16 odsto dece ima karijes prvog stepena.
"Procenat dece sa zdravim zbuima je oko 40 odsto, što je manje u odnsu na evropski i svetski prosek gde se on kreće više od 50 odsto. Česte su i deformacije stopala, gojaznost, govorne mane, loša telesna razvijenost i deformacije kičmenog stuba. Preventivnim pregledima obuhvaćeno je 100 odsto dece, ali procenat specijalističkih pregleda nije svuda isti u Srbiji", kaže doktorka Olivera Ninković iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".
U unutrašnjosti specijalističke preglede ne mogu da urade u domovima zdravlja, nego moraju da idu u bolnicu.
Prema podacima "Batuta", očekuje se da će ove godine u osnovnu školu biti upisano više od 66.000 dece, ali konačni podaci biće poznati krajem aprila.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.