Dr Janković: Slučajno vakcinisane trudnice nisu imale nikakve probleme VIDEO

Izvor: B92, 03.Feb.2021, 16:23

Dr Janković: "Slučajno vakcinisane trudnice nisu imale nikakve probleme" VIDEO

Lekari širom sveta ne preporučuju vakcinaciju trudnica protiv kovida 19, jer još nisu urađene kliničke studije na toj specifičnoj grupi, a iz etičkih razloga to još nije ni moguće.

"Ne postoje studije kao jemstvo bezbednosti za trudnice, ali nijedna neživa vakcina, a nijedna od dostupnih protiv koronavirusa ne spada u žive, nikada nije pokazala neki bezbednosni problem kod trudnica, mi ga ne očekujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ni ovde. Slučajno vakcinisane trudnice u svetu, za koje postoje podaci, nisu imale apsolutno nikakve probleme, ni vezano za majku, ni vezano za dete, niti mi to očekujemo, ali formalno izbegavamo vakcinaciju trudnica dok nemamo odgovarajuće studije na trdunicama", kaže za "150 minuta" imunolog i član kriznog štaba dr Srđa Jankovića

Što se tiče kolektivnog imuniteta za koji je potrebno 70 do 80 odsto ukupno imunizovanih, bilo vakcinom, bilo preležanom bolešću, bilo kombinacijom ta dva, kaže da smo još daleko od toga da ga dostignemo kako bismo onemogućili razbuktavanje.

"Savetuje se i onima koji preleže virus da se vakcinišu kad prođe minimalno vreme od mesec dana, jer organizam neće prepoznati vakcinu kao nešto novo i različito od bolesti. Zašto to savetujemo? - Zato što ne znamo koliko traje imunitet nakon preležane bolesti i smatramo da dodatni podsticaj može da pospeši imunsko pamćenje", ističe dr Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.