Do sada 71 neželjena reakcija na vakcinu: Sve su se javljale i tokom kliničkog ispitivanja

Izvor: B92, 01.Feb.2021, 16:44

Do sada 71 neželjena reakcija na vakcinu: Sve su se javljale i tokom kliničkog ispitivanja

Agenciji za lekove i medicinska sredstva od početka vakcinacije do danas prijavljena je 71 neželjena reakcija na vakcinu protiv koronavirusa, kaže direktor Agencije Saša Jaćović i dodaje da nije bilo neočekivanih reakcija na vakcinu.

On je rekao da su neželjene reakcije uobičajene - bolno mesto primene, otok, povišena temperatura, bolovi u mišićima, groznica, da su reakcije kratkotrajne i da nema mesta za zabrinutost.

"Sve te reakcije su kratkotrajnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << karaktera i vrlo brzo prolaze. One su predviđene i javljale su se i tokom kliničkih ispitivanja. Opisane su u sažetku karakteristika leka koje su dobili zdravstveni radnici", naveo je Jaćović.

Od 71 nuspojave na vakcinu, 47 su prijavili zdravstveni radnici, 15 nosioci dozvole za lek, a ostatak pacijenti.

Iz Agencije za lekove pozivaju sve da prijave nuspojave, a to mogu učiniti i onlajn na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Jaćović naglašava da je najviše prijava bilo za Fajzerovu vakcinu, zatim za kinesku i na kraju za rusku.

Na globalnom nivou u imunizaciji stanovnika koristi se devet vakcina koje su dobile dozvolu. Jaćović kaže da je u ovom trenutku još 236 proizvođača u različitim fazama studija za registraciju vakcine.

"Neke od njih su u pretkliničkim fazama, manji broj u kliničkim. Tržište vakcina je vrlo razvijeno i mi u narednom periodu očekujemo dosta zahteva za registraciju tih vakcina u Srbiji", rekao je Jaćović i naglasio da će Agencija kao i do sada brzo reagovati i svoje poslove završiti u što kraćem roku.

Od devet vakcina koje su na globalnom planu u upotrebi u najviše zemalja je zastupljena Fajzer- Biontekova vakcina, a zatim vakcine ostalih proizvođača - kineska, Modernina, Astrazenekina, ruska "sputnjik V".

Upitan da li su nove količine ruske "sputnjik V" vakcine, koje su stigle u našu zemlju u petak 29. januara, dobile sertifikat ALIMS-a , on je rekao da je dozvola izdata istog dana uveče.

"Mi smo već uveče izdali i uvoznu dozvolu i sertifikat analize za seriju koja je stigla i kojom će moći da se vakciniše 20.000 građana. Već od subote ruska sputnjik V vakcina je na punktovima", naveo je on.

Posao Agencije za lekove nije samo da izdaje sertifikat za vakcinu, već su njihovu dozvolu morali da dobiju svi aparati koji su stigli u našu zemlju tokom epidemije koronavirusa od marta prošle godine - respiratori, oksometri, ali i zaštitna oprema - maske, skafanderi, rukavice, kao i lekovi koji se koriste u terapiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.