Dečak zaražen malim boginjama dobro, nešto drugo zabrinjava lekare

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 12:15

Dečak zaražen malim boginjama dobro, nešto drugo zabrinjava lekare

Zbog epidemije velikog kašlja, a sada i malih boginja, lekarske ordinacije su sve punije. Poseban problem predstavlja činjenica da većina obolelih nije vakcinisana.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović rekao je za Radio-televiziju Srbije da je prisutan veliki broj infekcija koje smo mogli da sprečimo vakcinacijom.

"Potrebno je da se vratimo na onaj nivo zdravstvene kulture da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vakcinacija obavezna i da postoje razlozi zašto je obavezna", istakao je dr Stevanović.

Povećan je i broj pacijenata na Klinici za infektivne i tropske bolesti. Zbog različitih zdravstvenih tegoba svakog dana se pregleda oko 200 pacijenata, i to onih najtežih.

Profesor Goran Stevanović rekao je da je dečak koji ima male boginje, a koji je smešten na Infektivnoj klinici, dosta dobro i da se priprema da bude otpušten iz bolnice tokom dana.

“To je bila jedna mala početna upala pluća. Prošao je sasvim dobro, bez nekih ozbiljnijih i većih komplikacija, pored toga što nije bio vakcinisan”, naveo je Stevanović.

“Ono što je za mene zabrinjavajuće kao kliničara je što nam se povećava broj pacijenata sa bolestima koje mogu da se preveniraju vakcinacijom, što govori o relativno nezadovoljavajućem odzivu na vakcinaciju. I to je nešto što predstavlja opasnost”, istakao je Stevanović.

Kada je reč o velikom kašlju, napominje, on daje najtežu sliku kod mlađih pacijenata koji nisu vakcinisani i predstavlja veće opterećenje za pedijatrijske ustanove nego za Infektivnu kliniku, koja prima pacijente starije od 14 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dečak koji je prvi ptvrđeni slučaj malih boginja danas bi trebalo da bude otpušten sa Infektivne klinike u Beogradu

Izvor: Danas, 12.Feb.2024

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović kaže da je prisutan veliki broj infekcija koje smo mogli da sprečimo vakcinacijom, kao i da je potrebno da se vratimo na onaj nivo zdravstvene kulture da je vakcinacija obavezna i da postoje razlozi zašto je obavezna.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.