Čak 10 trudnica preminulo od posledica koronavirusa u ovoj godini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2021, 17:12

Čak 10 trudnica preminulo od posledica koronavirusa u ovoj godini

Stabilizacija broja obolelih na visokom nivou ne može se oceniti kao poboljšanje, rekao je epidemiolog Predrag Kon, dodajući da pomaka nema ni po pitanju vakcinacije. Zbog toga će medicinski deo kriznog štaba na sednici ove nedelje zahtevati restriktivnije mere. Zabrinjavaju vesti o prvim pacijentima ispod 18 godina na respiratoru, kao i o sve češćem zaražavanju trudnica. Njih 10 preminulo je od posledica koronavirusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u ovoj godini, zbog čega stručnjaci apeluju na njih da se vakcinišu.

Desetak dana nakon što je saznala da je kovid pozitivna Tatjana Meleg Al Buhari u 21-oj nedelji trudnoće završava u novosadskom porodilištu.

"Tamo je ustanovljeno da imam manjak plodove vode, posle toga sam imala redovne kontrole gde je plodova voda nestajala sve više i više, da je na kraju uopšte ne bi bilo, i onda mi je savetovan taj prekid trudnoće", kaže Tatjana Meleg Al Buhari.

Tatjanina priča ipak je imala srećan kraj, jer se plodova voda u narednim kontrolama postepeno vraćala, te je u 38 nedelji na svet carskim rezom donela zdravu devojčicu. Svoju zahvalnost, kako sama kaže, duguje lekarima koji joj nisu davali lažnu nadu.

"Uvek smo znali da postoji mogućnost da se neke komplikacije mogu desiti i da je postojalo neko oštećenje ali eto, nastavili smo da je pratimo do kraja i ishod je takav kakav je".

Pozitivan ishod nažalost, mnoge žene nisu dočekale. Čak 10 trudnica preminulo je od posledica korona virusa u ovoj godini. Nijedna od njih nije bila vakcinisana. U situaciji kada imamo toliko zaražavanja i toliko obolevanja trudnica sa lošim ishodom nema prostora za razmišljanje da li se vakcinisati ili ne, ocenjuju stručnjaci.

"Mislim da je sada svima jasno da vakcinacija nema alternativu, da vakcinaciju moramo primenjivati i kod trudnica, da nema jasnih loših efekata po plod, da još niko nije dokazao da je beba recimo umrla nakon vakcinacije. Iz tog razloga se ne primenjuje vakcina u prvih 12 nedelja ukoliko je moguće, dakle da se sa vakcinacijom krene nakon te 12. nedelje kada se period organogeneze završava upravo iz razloga da se ne bi neke nepravilnosti u razvoju ploda pripisali vakcinaciji", objašnjava prof. Dr Siniša Stojić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Najnovija svetska istraživanja pokazuju da trudnice čine petinu najugroženijih pacijenata sa kovidom, a fatalan ishod usled zaražavanja povećava se za 70 odsto u odnosu na druge pacijente.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.