Vodeni ponedeljak i na somborskim salašima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2019, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodeni ponedeljak i na somborskim salašima

Ponedeljak, drugi dan Uskrsa je Vodeni ponedeljak i na taj dan mladići devojke polivaju, vodom ili parfemom. Stari je to običaj koji se na somborskim salašima još održao, a u salašima Nenadić, Bezdanski put i Gradina čuvaju ga Hrvati Bunjevci.

Kada polivači ulaze u salaš gde ima devojaka ulaze uz muziku i bećarac. Devojke već znaju šta ih čeka polivanje parfemom. I ono neizbežno zalivanje vodom. A ovi današnji polivači učili su od starijih kojima su kao dečaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bili pratnja.

"Kada smo stasali bliže srednje škole krenuli smo sa društvom. Svakako smo išli i biciklom i traktorom i kombi prevozom. Poslednje dve, tri godine idemo automobilom. Nekada je bilo i 15 kuća i salaša, a sada sedam, osam", kaže Antonije Gromilović.

"Muzika ide sa nama, uglavnom ih naprskamo parfemom, ali uvek se desi da neku od cura zalijemo i vodom. Nekada se to radilo na bunarima koje je imao svaki salaš, a sada ponesemo vode u flaši i zalijemo ih tako da moraju da se presvlače. Od nas uče ovi mali koji su tu i gledaju nas starije. Svake godine po jedna se cura uda i sve ih je manje, ali još uvek ima u cura i polivača", veli Siniša Kirasić.

"Usvakoj kući gde ima cura kapija mora biti otvorena i polivači dolaze čestitaju Uskrs, poliju cure, a kada odlaze izaberu šareno jaje, a cure ih okite cvećem. Najznačajniji polivač u kući, a uvek se zna koje to dobije najukrašenije jaje", dodaje Mario Kirasić.

A najznačajniji polivač je budući zet, koji ima privilegiju da mu devojka da šareno jaje koje je ona odabrala. Običaj polivača održao se još uvek, ali oni stariji kažu malo drugačije je danas nego u njihovo vreme.

"Sve je počimalo na igranki na Uskrs kada se sviralo specijalno kolo za devojke koje su se hvatale u kolo, a momak koji želi da polije devojku hvatao se do nje. Celi dan su dolazili polivači, dešavalo se nekada da u isto vreme dođe i po dve grupe polivača. Išli su polivači i peške i biciklovima, a najviše fijakerom i zaprežnim kolima", napominje Katarina Firanj.

Obišli su ovi današnji polivači desetak salaša. A svagde su bili počašćeni i okićeni cvećem, jer takav je običaj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.