Uskršnji običaji

Izvor: RTS, 08.Apr.2012, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskršnji običaji

Razni običaji neguju se prilikom proslave Uskrsa. Ipak, zajednička osobina za većinu jeste bogata trpeza i farbanje jaja.

U raznim krajevima neguju se i razni običaji prilikom proslave Uskrsa. Za većinu je, ipak, zajedničko bogata trpeza i ukrašavanje jaja.

Od najmlađih do najstarijih, domaćice iz sela Golubinci kod Stare Pazove od ranog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jutra donosile su hranu u crkvu na blagoslov. Ta se hrana potom deli sa najbližima.

Seoske domaćice kažu da je ta hrana simbol zajedništva, ljubavi i vere u Isusa Hrista.

"U korpama osim uskršnjih jaja nalaze se i barena šunka, barene kobasice, hleb, luk i ren. Barena šunka sa kostima ostavlja se do sledeće godine kao čuvarkuća ili prvo ofarbano crveno jaje", kažu domaćice.

U mnogim porodicama deca i dalje veruju u uskršnjeg Zeku koji im donosi poklone.

Ni običaji Mađara iz Vojlovice koji pripadaju reformatskoj crkvi, ne razlikuje se mnogo.

Domaćica Jelica Varga kaže da se na uskršnjoj trpezi služe pečenje, kuvane šunke, kobasice i kuvana jaja.

U mešovitim sredinama pomešali su se običaji, tako de i u mešovitim brakovima slave se dva Božića i dva Uskrsa.

"Živim u takvoj sredini gde je mnogo mešovitih brakova i od prve godine kad smo se venčali rešili smo da poštujemo jedno i drugo", kaže Slobodan Radosačev iz Kikinde.

Neobičan običaj vlada u Kikindi, gde momci polivaju vodom devojke, a one im poklanjaju farbana jaja. Veruje se da to ženskoj deci donosi dobro zdravlje.
Pogledaj vesti o: Farbanje jaja

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.