Uskršnji običaj Drelja Ogorelja

Izvor: RTS, 15.Apr.2015, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskršnji običaj "Drelja Ogorelja"

Bulčin trg u Bujanovcu trećeg dana Uskrsa postaje stecište običaja očuvanog pod nazivom "Drelja Ogorelja". Reč je o imitaciji svadbe, a i mlada i mladoženja su muškarci, različito odeveni.
Na mestu poznatom kao "Zbirište" ili Bulčin trg, okupljaju se Bujanovčani, služe se vaskršnjim jajima i čekaju da svadba počne. Kažu da običaj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potiče iz turskog vremena, kada su međusobni susreti bili dozvoljeni samo tokom praznika.

Drelja Ogorelja je već decenijama Pavle Nikolić.
"Nisam ovu mladu menjao dugo, to traje 15 do 20 godina. Ja sam bio i snaška pet godina", kaže Pavle Nikolić, "mladoženja".
"Mladoženja nisam bio, a mlada sam posle očeve smrti. I otac je bio baba, igrao je. To je ostalo od davnina, za vreme Turaka bilo", kaže Ivica Tomić, "mlada".
Dever je deo svakog svadbenog običaja, pa i Drelje Ogorelje. Njegova dužnost je da preda mladu.
"Meni je ovo zanimljivo bilo, ja sam dever, ja se bavim folklorom i hoću da održimo tradiciju", kaže Marko Spasić, "dever".
Mladoženja u staroj nošnji izvodi mladu, prutom od tri metra brani je i tera udvarače.
"Pamtim od svoje sedme godine da sam ovde, i moji stari su izvodili ove rituale. Dolazim peti put i sve je lepše i lepše. Dolazi sve više ljudi i drago mi je da to vidim ovde. Svake godine sakupe se deca, učenici, stari, mladi", kažu meštani.
Deo rituala su i folklor, igranje tradicionalnih srpskih kola, obredne pesme i trubači. Drelja Ogorelja završava se paljenjem vatre na Bulčinom trgu.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.