Uskrs pod ključem? Dr Tiodorović za B92.net o tome šta nas čeka za praznike

Izvor: B92, 16.Apr.2021, 19:59

Uskrs pod ključem? Dr Tiodorović za B92.net o tome šta nas čeka za praznike

Beograd -- Očekujem da ćemo ostati na ovim merama i potpuno razumem da je ljudima preko glave virusa, ali moramo biti oprezni, kaže za B92.net doktor Branislav Tiodorović.

Tiodorović, koji je i jedan od članova Kriznog štaba, upitan sa kojim stavom će izaći pred Krizni štab kada se bude odlučivalo o merama za uskršnje i prvomajske praznike, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da ne veruje da će se ponoviti Uskrs "pod ključem" kao prošle godine.

"Verujem da ćemo ostati na ovakvim merama i da neće doći do nekog drastičnog pooštravanja, kao prošle godine", kaže on.

Potom dodaje: "Ako pogledate situaciju u drugim državama, primetićete da su mere svuda znatno rigoroznije nego kod nas, jer nam rade tržni centri, bašte kafića i slično. Ipak, bez obzira na sve to, moramo se vakcinisati i pridržavati propisanih mera".

Napominje da bi bio dobar trend ukoliko uspemo da smanjimo nivo novozaraženih na 1.000 dnevno, ili za mesec dana da imamo ispod 100 zaraženih, ali za to je potrebna disciplina, koju trenutno nemamo, objašnjava Tiodorović.

Na pitanje šta ako disciplina popusti tokom praznika i u narednom periodu, da li možemo očekivati novi talas, odgovara da je to i dalje "veoma moguće, ako se previše opustimo".

"Novi talas se može desiti, ako se ne budemo pridržavali mera, kao što se to desilo u Čileu", kaže i i ističe da su oni imali dobar odziv za vakcinaciju, ali su se opustili.

"U Čileu je to sada veliki problem. Oni su imali dobar odziv, ali to ne vredi, ukoliko se nakon toga ljudi ne pridržavaju mera, dok se ne stekne kolektivni imunitet"; objašnjava.

Pročitajte još:

Krizni štab "prelomio" FOTO/VIDEO

Dr Tiodorović otkrio koja deca najviše obolevaju od korone VIDEO

Dr Tiodorović: "Ako bi se sve sprovodilo za mesec dana..."

Napominje da u vakcinaciji prednjače Beograd, Niš, Novi Sad, dok je slabiji odziv u Novom Pazaru, i Tutinu, gde je situacija i dalje vanredna.

"Veoma je pohvalno to što su verske vođe pozvale vernike da se vakcinišu u vreme ramazana, što je veliki napredak", kaže on i dodaje da smo u celini prešli oko trideset odsto obuhvata vakcinacije.

Upitan da razjasni dilemu oko toga da li se smeju vakcinisati građani koji su alergični na penicilin ili oni koji koji su skloni bilo kakvim alergijama, Tiodorović kaže, "da alergija nije kontraindikativna, jer se ne koristi penicilin u vakcini".

On objašnjava da je primer dobre prakse Klinički centar u Nišu, koji vakciniše ljude koji su prethodno vraćani upravo iz tih razloga, i navodi da je poenta u tome što oni ostaju po sat vremena pod strogim nadzorom lekara nakon primljene vakcine.

"To je recimo primer dobre prakse, jer te ljude, koji spadaju u 'rizičnu' grupu, moramo da zaštitimo", navodi.

Pročitajte još:

Muamer Zukorlić za B92.net: Ukoliko nas oplemeni, post ima smisao

Upitali smo doktora Tiodorovića i kada ćemo moći da skinemo maske. On je optimističan, iako kaže da često dobija kritike od svojih kolega zbog ovakvog stava.

"To je sada jedno veliko pitanje", kroz smeh odgovara, a zatim dodaje "da nije neizvodljivo".

"Izrael je to uradio, ali su se prethodno vakcinisali i bili veoma disciplinovani, tako da, zašto ne, ukoliko budemo sledili njihov primer u celosti", kaže doktor Tiodorović.

Zaključuje da sada imamo blaži pad broja zaraženih u kovid ambulantama, tako da je uočljiv manji broj otpusta u odnosu na prijem novih pacijenata, što po dinamici još uvek nije dovoljno.

"Epidemiološka situacija nije više vanredna, ali je nepovoljna, što smo jutros i konstatovali na sednici Kriznog štaba", dodaje. Upitan da prokomentariše šta tačno znači nepovoljna situcija, Tiodorović napominje da je to "samo blaži stadijum od vanredne u kojoj smo bili do pre neki dan".

Tiodorović kaže da je zadovoljan time kako se odvija vakcinacija, a da bi situacija bila povoljnija, neophodno je da se vakcinisanje nastavi u većem obimu i bržim tempom.

"Uvek sam oprezan kada imamo neko popuštanje mera, zato što se uvek dogodi nešto suprotno, i sve to treba uzimati sa rezervom oko relaksacije. Shvatam da je narodu dosta svega ovog, ali drugačiji izlaz ne postoji, jer je jedino rešenje vakcinacija o kojoj pričamo svakog dana i da poštujemo mere u suprotnom nismo ništa uradili, ako se opustimo", zaključuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PALA KONAČNA ODLUKA?! Iz Kriznog štaba saopštili da li se Srbija ZAKLJUČAVA za Vaskrs

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Apr.2021

Očekujem da ćemo ostati na ovim merama i potpuno razumem da je ljudima preko glave virusa ali moramo biti oprezni, kaže doktor Branislav Tiodorović...Tiodorović, koji je i jedan od članova Kriznog štaba, upitan sa kojim stavom će izaći pred Krizni štab kada se bude odlučivalo o merama za uskršnje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Tiodorović: Ne verujem da će biti pooštrene mere za praznike

Izvor: Radio 021, 16.Apr.2021

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da ne veruje da će doći do pooštravanja mera za uskršnje i prvomajske praznike..."Verujem da ćemo ostati na ovakvim merama i da neće doći do nekog drastičnog pooštravanja, kao prošle godine. Ako pogledate situaciju u drugim državama, primetićete...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.