Uoči prazničnih gužvi na putevima

Izvor: B92, 20.Apr.2011, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uoči prazničnih gužvi na putevima

Beograd -- Uskršnje i prvomajske praznike mnogi će iskoristiti za putovanja, pa se očekuju velike gužve na putevima i graničnim prelazima.

Zbog dolaska gastarbajtera, koji tradicionalno praznike provode u rodnom kraju, ali i onih koji će biti samo u tranzitu, za ulazak u zemlju narednih dana će se čekati.

Slobodne dane mnogi će spojiti u mali odmor, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oni iz inostranstva doći će bar nakratko kući, bez obzira na dugo putovanje i čekanje na granici.

Najveća gužva na graničnom prelazu Horgoš očekuje se u naredna dva dana, pa zato već sada stižu upozorenja da se u Srbiju može ući i preko alternativnih pravaca.

"Sa obzirom na zadržavanja, policija će pojačavati aktivnosti zarad efikasne granične kontrole", kaže Mladen Mrdoj, komandir granične policije.

"Iz iskustva neće biti duže od sat vremena. Za Uskrs uglavnom dolaze naši državljani, u tranzitu, i Turci", kaže Zlatko Rajačić, šef carinske ispostave.

Pored automobila, gužvu na granicama i drumovima prave i puni autobusi. Jedini domaći auto-prevoznik koji ima redovne linije od Ljubljane do Geteborga već je uveo vanredne polaske iz Evrope ka Srbiji, naročito iz Nemačke i Francuske. Znatno više je i iznajmljenih autobusa za vanlinijske vožnje, za one koji žele praznike da provedu u autobuskom obilasku evropskih destinacija.

"To su najčešće destinacije Španija, Italija, vezane ture tipa Prag-Beč, Prag-Bratislava i to je ono što je najinteresantnije u ovom periodu. Ipak je autobuski prevoz najjeftiniji vid prevoza i ono što je interesantno je da putnici, tj. gastarbajteri kada putuju autobusom mogu da ponesu veću količinu prtljaga i poklona za rodbinu", kaže Predrag Lukić, direktor za međugradski i međunarodni saobraćaj Laste.

Ništa manja gužva nije ni u avio-saobraćaju. Predstojeći praznici i niskotarifne kompanije doprineli su velikom porastu putnika i obima saobraćaja na Aerodromu "Nikola Tesla", koji je samo u prva tri meseca ove godine uslužio 530.000 putnika.

"U danima koji su pred nama očekujemo još veće gužve. Jednostavno rečeno, trenutno su ka Beogradu puni avioni svih kompanija, na svim linijama bez izuzetka. Naša je orijentacija ka slobodnoj i zdravoj utakmici. I ona je urodila plodom. Ukoliko nastavimo sa ovakvim rezultatima, očekujem da se otvara mogućnost da još jednom ove godine snizimo cene usluga koje pružamo avio-kompanijama", kaže Velimir Radosavljević, direktor aerodroma "Nikola Tesla".

Gužve na ulasku u Srbiju očekuju se do subote, a na izlasku deset dana kasnije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.