Ubistvo Ćuruvije sramota za Srbiju

Izvor: Politika, Fonet, 10.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubistvo Ćuruvije sramota za Srbiju

Apelujem na republičkog tužioca i policiju da što pre završe pretkrivični postupak, kaže Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde

Prošlo je tačno 10 godina od ratnog Uskrsa 1999. godine, kada je u Svetogorskoj ulici u Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je stanovao, ubijen novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik „Dnevnog telegrafa” i „Evropljanina”. Poznato je da su ga uoči ubistva intenzivno pratili operativci tadašnjeg Resora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << državne bezbednosti, a tokom minule decenije licitiralo se imenima izvršilaca koji danas nisu među živima, najviši predstavnici MUP-a i tužilaštva najavljivali su rasvetljavanje zločina, ali do toga nije došlo.

Na desetogodišnjicu smrti kolege, novinarska udruženja ponovo podsećaju da je ovo ubistvo ostalo nerasvetljeno i pozivaju vlasti da intenziviraju istragu i pronađu ubice i nalogodavce. Međunarodni novinarski institut (IPI) i Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) saopštili su da će biti sramota za Srbiju ako ubice Slavka Ćuruvije ostanu neotkrivene. Ove dve organizacije zatražile su od Snežane Malović, ministarke pravde Srbije, da intenzivira rad na ovom slučaju, ali „odgovora od ministarke nema”, navodi se u saopštenju novinarskih organizacija. „Ako vlasti ne povećaju napore da temeljno istraže ovaj slučaj, uskoro neće biti u mogućnosti da nađu njegove ubice”, izjavio je Dejvid Dedž, direktor IPI-ja.

Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, kaže da ministarka pravde nije nadležna u ovom slučaju, da ne može da se meša u istragu i da je rasvetljavanje ubistva posao tužilaštva i suda.

– Prava adresa je republički javni tužilac i želim da apelujem na njega, i pre svega na Ministarstvo unutrašnjih poslova, da se što pre završi pretkrivični postupak, jer je slučaj trenutno u toj fazi, a po okončanju tog postupka, nadam se, biće osumnjičenih koji će moći da budu optuženi – izjavio je Homen.

Državni sekretar smatra da je ovo jedan od najvažnijih slučajeva čijim bismo razrešenjem dokazali da smo država koja je u stanju da se razračuna sa svim svojim problemima, odnosno pre svega sa „avetima prošlosti”.

– Znao sam Ćuruviju i kao član „Otpora” viđao sam se s njim, tih dana kada je ubijen, intenzivno. Ćuruvija je u svom listu objavio letak „Otpora”, otvoreno prkosio režimu i zaista je teško kada se nađete s nekim dan pre ubistva, a sutra se desi to što se desilo. Imam najčvršću želju i volju i insistiram kod svih nadležnih da se ubica što pre nađe. Ono što mogu da obećam jeste da ću, u okviru svojih nadležnosti, razgovarati sa svim nadležnim organima i zamoliti ih da postupak ubrzaju – kaže Homen.

U umešanost države u ovo ubistvo niko od naših sagovornika ne sumnja i svi se slažu da je upravo to razlog zašto istraga i posle 10 godina nije privedena kraju.

– Verujem da je Ćuruviju ubila ondašnja država, odnosno državna bezbednost, kao i da je državna bezbednost svesno prikrivala dokaze i ometala istragu. Utoliko je važnije da se ovo krivično delo razjasni jer ne smemo više nikad da dozvolimo da država učestvuje u takvim radnjama – rekao je Homen.

Ni deceniju posle ubistva nismo ništa bliži njegovom rasvetljavanju, smatra Nino Brajović, predsednik Udruženja novinara Srbije, a „vreme koje protiče čini lošu uslugu istrazi”.

– Ne preostaje nam drugo nego da se našim, medijskim sredstvima borimo, da podsećamo da je ubistvo i dalje nerasvetljeno kako ne bismo došli u situaciju da vreme učini svoje. Politička klima se promenila, ali institucije nisu. Postoji oportunizam i tamo gde su se ljudi na funkcijama promenili, jer su oni koji sklonjeni sa tih pozicija opet značajni u nekom biznisu ili lako potežu oružje – smatra Brajović.

On ističe da nema spremnosti da ubice budu otkrivene jer bi to sigurno narušilo idilu države.

– Da li je ta idila u nekakvom trenutnom političkom kompromisu, da li oličena u nekom ličnom interesu, ili nekoj inerciji u državnoj bezbednosti, policiji, ne znam, ali jeste na jednom od ovih mesta – kaže Brajović.

Nadežda Gaće, predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, ističe da je stav njenog udruženja da država mora da preduzme odgovornost za „mučko ubistvo Slavka Ćuruvije” i da „njegova žrtva traži pravdu”.

„NUNS mora da veruje da smo bliži razrešenju ubistva Slavka Ćuruvije, iako sve racionalne i realne okolnosti govore da oni koji su morali da istraže ovaj slučaj – ne samo ko je ubio, nego ko je i naredio ubistvo – još nemaju rezultata. Ali mi moramo da verujemo, kao što moramo to da verujemo za Dadu Vujasinović, kao što se nadamo i sudskom epilogu za kolegu Milana Pantića”, ističe Gaće.

Iako u nekim drugim slučajevima protok vremena otežava ili onemogućava da se ubistvo rasvetli, kad je reč o Slavku Ćuruviji godine koje prolaze neće oslabiti materijalne dokaze, smatra Gaće.

– Umešanost države najviše ometa istragu. To je glavni razlog, a inače materijalni dokazi isti kao što su bili 11. aprila 1999. godine. Ne zaboravite, postoje dokazi da je Ćuruvija dva minuta pre ubistva bio praćen u organizaciji države. Znači, država sve zna i to je urađeno u njeno ime – zaključuje Gaće.

Jelena Beoković

[objavljeno: 11/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.