UBISTVO ĆURUVIJE - ZLOČIN BEZ KAZNE

Izvor: Kurir, 11.Apr.2011, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UBISTVO ĆURUVIJE - ZLOČIN BEZ KAZNE

BEOGRAD - Tapkanje u mestu! Novinari Srbije dočekuju još jednu godišnjicu ubistva osnivača Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije bez odgovora na pitanje ko je i po čijem nalogu na Uskrs 11.

BEOGRAD - Tapkanje u mestu!

Novinari Srbije dočekuju još jednu godišnjicu ubistva osnivača Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije bez odgovora na pitanje ko je i po čijem nalogu na Uskrs >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 11. aprila 1999. ispalio 17 hitaca u njega. Tog odgovora nema ni posle višegodišnje jalove istrage, tokom koje je saslušano preko 100 lica, među kojima i agenti Resora državne bezbednost koji su ga pratili iz minuta u minut, neposredno pre ubistva.

Tokom jučerašnjeg dana nije bilo moguće dobiti zvaničnu izjavu predstavnika tužilaštva dokle se stiglo sa istragom ovog slučaja. Specijalno tužilaštvo je krajem 2006. godine predalo predmet ubistva Slavka Ćuruvije Specijalnom sudu i od tada su u toku takozvane predistražne radnje. Za gotovo pet godina nije prikupljeno dovoljno dokaza za pokretanje istražnog postupka.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović ne veruje da je istinu o ubistvu Ćuruvije bilo nemoguće utvrditi, već da to nijedna vlast od 5. oktobra zapravo nije ni htela da uradi.

- Danas nijedan izgovor više ne može da prođe, ne verujemo više nijednom političaru. Smatramo da je potrebno da se obavi nezavisna procena načina na koji je vođena istraga - poručuje Smajlovićeva u izjavi za Kurir.

I u NUNS smatraju da je ubistvo Ćuruvije „jedna od najvećih mrlja postoktobarske Srbije, koja više od decenije ubice nije izvela pred sud“.

- Uprkos višegodišnjoj istrazi i jasnim indicijama o umešanosti Službe državne bezbednosti u mučko ubistvo našeg kolege, nalogodavci i izvršioci još nisu pronađeni i procesuirani - saopštava NUNS.

Oba novinarska udruženja obeležiće danas u 12 časova godišnjicu Ćuruvijinog ubistva u Svetogorskoj ulici 35, u ulazu zgrade u kojoj je vlasnik Dnevnog telegrafa ubijen.

Ekipa Kurira

Nezvanično: Ubica je Luka Pejović

U javnosti je u više navrata kao neposredni izvršilac ubistva Slavka Ćuruvije pominjan Luka Pejović, koji je likvidiran novembra 2000. godine. Osim njega, za ovaj zločin vezuju su i imena pripadnika Resora državne bezbednosti Ratka Romića i Mikija Kuraka. Romić je tokom „Sablje“ pritvoren i ispitivan u vezi sa Ćuruvijinim ubistvom, ali protiv njega nije pokrenuta istraga. Kasnije je dobio visoku odštetu od države zbog ovog pritvaranja.

Ispitati Miloša Simovića

Predsednica UNS Ljiljana Smajlović podseća da je njeno udruženje prošle godine skrenulo pažnju na iskaz bivšeg pripadnika JSO Nenada Ilića, u kojem je on kao izvršioce ubistva Slavka Ćuruvije imenovao pripadnike „zemunskog klana“ Mileta Lukovića i Miloša Simovića.

Simović je uhapšen prošle godine, a 1. juna treba da mu se ponovo sudi za učešće u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Nije poznato da li je ispitan u vezi sa okolnostima ubistva Slavka Ćuruvije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.