U Srbiji obeležen Uskrs

Izvor: N1 televizija, 16.Apr.2017, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji obeležen Uskrs

Patrijarh srpski Irinej služio je danas Uskršnju liturgiju u Kripti hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu. Liturgiji su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Izvor: N1

Episkop toplički Arsenije pročitao je Uskršnju poslanicu, u kojoj je patrijarh Irinej naveo da "današnji svet ne ide putem vaskrsenja, već više >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << putem smrti i beznađa" i da treba pomoći mladima da pronađu put autentičnog života.

Patrijarh je naveo da se danas živi "u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrom, a dobro zlom", a greh "nečim modernim i prihvatljivim".

"U Srbiji svake godine umire po jedan veliki grad zbog smrtnosti mnogo veće nego što je rađanje. Taj podatak je razlog za plač i ridanje, ali i alarm za uzbunu. Mora se nešto učiniti da se taj put smrti zaustavi", naveo je Irinej u poslanici.

Kako je naveo, "čedomorstvo je svagda i svugde, pa i u našem narodu, smrtni greh koji vapije nebu".

U poslanici patrijarh Irinej je uputio pozdrav "našoj duhovnoj decu u otadžbini i rasejanju", a posebno "našem narodu na raspetom Kosovu i Metohiji, neodvojivom delu Srbije, čije svetinje su čuvari ne samo srpskoga pravoslavlja nego i hrišćanstva u Evropi".

"Kosovo je bilo i ostaće naše jer Bog nije u sili nego u pravdi i moćan je da nam vrati ono što nam se na silu pokušava oduzeti. Neka sa ovim praznikom Vaskrsa vaskrsne i Srbija, i vasceli srpski rod, kako su govorili naši narodni pesnici", poručio je patrijarh u Uskršnjoj poslanici.

Ovo je prvi put da je Uskršnja litugrija služena u Kripti hrama Svetog Save.

Ponoćnu liturgiju u tom hramu služio je episkop toplički Arsenije, koji je i vikarni episkop patrijarha srpskog Irineja.

Uskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje za nedelju i može se kretati u rasponu od 35 dana, od 4. aprila do 8. maja po starom, julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena. Ove godine Uskrs po julijanskom i gregorijanskom kalendaru proslavljaju se istog dana, što se poslednji put desilo 2014.
Pogledaj vesti o: Uskrs,   Tomislav Nikolić

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.