Premijera predstave “Vaskrs na Moglenu”

Izvor: Megafon.co, 30.Okt.2019, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera predstave “Vaskrs na Moglenu”

Premijera predstave “Vaskrs na Moglenu” održaće se u subotu, 2. novembra u Narodnom pozorištu u Nišu u 20 sati. Produkcija je “Niški svici”, režiju je radio Dejan Cicmilović, a tekst je pisala Aleksandra Mihailovića. Uloge tumače Aleksandra Arizanović, Dejan Cicmilović i Aleksandar Mihailović.
Foto – Narodno pozorište Niš

Osnovna ideja za dramu „Vaskrs na Moglenu“, proizašla jeiz jedne ratne epizode, koja se odigrala 5. maja 1918. godine na Solunskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << frontu. One su opisane u romanu Stevana Jakovljevića „Srpska trilogija“. Naime, toga dana, na Uskrs, iz svojih rovova, izašli su srpski i bugarski vojnici i čestitali jedni drugima praznik. Na taj način su uspeli da na trenutak zaustave jedan krvavi rat. Priča počinje jula 1914. godine na brodu Beč – Konstanca, zatim se nastavlja preko Prokletija, Krfa i Kajmakčalana, do Uskrsa 1918. godine na Moglenskim planinama.
Cena karata je 300 dinara i mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.
Aleksandar Mihailović Aleksandar Mihailović rođen 1972. godine u Nišu. Završio je Gimnaziju „9. maj“. Studirao je na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini. Odsek: Dramski, klasa prof. Božidara Dimitrijevića (diplmirao 1999. godine).
Režirao 4 pozorišne predstave:
– „Sekund i 35“ N. Romčević, AP SKC Niš (2010);
– „Zer0“ M. Todorović i N. Đorđević, AP SKC Niš (2011);
– „Beogradska trilogija“ B. Srbljanović, AP SKC Niš (2011);
– „Mostovi“ autorski rad u okviru međunarodnog projekta „Balkanska pozorišna mreža“ urađen kroz partnerstvo „Centre for common ground“ iz Skoplja i „Centre for drama education“ iz Mostara, a pod pokroviteljstvom Evropske unije (2012).

Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.