Prasiće pred praznike sve rasprodao unapred: Da sam imao još pun šleper, sve bi otišlo

Izvor: B92, 29.Apr.2023, 16:14

Prasiće pred praznike sve rasprodao unapred: "Da sam imao još pun šleper, sve bi otišlo"

Oni prasići koji su preostali za Uskrs, sada su se našli pred novim izazovom - praznikom rada.

Kolika je potražnja za prasićima pred praznika, ne samo prvomajske već i za Đurđevdan najbolje pokazuje činjenica da biste imali sveže pečenje da svojoj trpezi morali ste svoje prasence rezervisati danima unapred.

Zbog ogromne potražnje, a smanjene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponude, poslednji Mohikanci u svinjogojstvu konačno su dočekali svojih pet minuta.

"Sve se što je imalo od grla rasprodalo. Otišli su prasići i oni od 15 kilograma pa sve do 55. Domaćini koji su napunili obore pred Usrks, potpuno su ih ispraznili, pa su nespremno dočekali praznik rada i veliku srpsku slavu koja predstoji. Meni je hvala bogu nešto posle Uaskrsa preteklo, pa te prasiće nisu mogli da zaobiđu prvomajski praznici. Ono što sam planirao za tov, otišlo je i to. Sada su obori prazni, čekamo sledeću 'berbu'", kazao je Dragan Jovanović za agenciju RINA koji u selu Zagorica kod Topole već godinama uzgaja prasiće.

On dodaje da je potražnja za prasićima enormno velika i da uprkos visokoj ceni, Srbi ne odustaju od tradicionalne proslave prvomajskih praznika, uprkos nestašici.

"Da sam imao još jedan šleper prasića, sve bi to otišlo u jednom danu. Cena kod mene je 500 dinara po koligramu, dok je na pijaci u Aranđelovcu išla i preko 600 dinara što je za kupce stvarno mnogo. Moramo gledati da svakome bude pristupačno, a i mi imati neku računicu. Za prosečno jedno prase, mora se izdvojiti pozamašna suma novca, čak i do 15.000 dinara.

Draganova pećnica za prasad poslednjih dana se neumorno loži, kako bi ovaj vredni Topoljanin stigao da najtraženiju "robu" danas dostavi na vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dragan rasprodao prasiće preko telefona: "Da sam imao još pun šleper, sve bi otišlo"

Izvor: Blic, 29.Apr.2023

Oni prasići koji su prekostali za Vaskrs, sada su se našli pred novim izazovom - Praznikom rada. Kolika je poteažnja za prasićima pred praznika, ne samo prvomajske već i za Đurđevdan najbolje pokazuje činjenica da biste imali sveže pečenje da svojoj trpezi morali ste svoje prasence rezervisati...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.