Njemačka zatvara sedam elektrana

Izvor: Capital.ba, 01.Apr.2024, 10:04

Njemačka zatvara sedam elektrana

BERLIN – Sedam elektrana na ugalj u Njemačkoj zatvoreno je tokom Uskrsa jer je potreba zemlje za električnom energijom opala, izvijestili su u nedjelju proizvođači električne energije RWE i LEAG. Foto: Shutterstock.com Pet ih je savezna vlada izvukla iz pričuve kako bi se nosila s manjkom zaliha plina tokom zime, a daljnjim je dvjema dopušteno da nastave s radom nakon planiranog datuma zatvaranja. Elektrane, smještene uz Rajnu i u Brandenburgu oko Berlina, trebale bi se trajno zatvoriti kako se zima bude približavala kraju. Planovi Njemačke da smanji svoju ovisnost o uglju pretrpjeli su udarac prekidom opskrbe plinom iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu u februaru 2022,...

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Zatvoreno sedam elektrana u Nemačkoj: Cilj potpuno ukidanje upotrebe uglja

Izvor: Blic, 01.Apr.2024

Sedam elektrana na ugalj u Nemačkoj je zatvoreno tokom Uskrsa jer je potreba zemlje za električnom energijom opala, izvestili su u nedelju proizvođači električne energije RWE i LEAG.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.