NAJVAŽNIJI OBIČAJI ZA USKRS - Evo kada se leže u krevet, koje meso se ne jede i šta treba svi da urade za zdravlje

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Apr.2023, 10:18

NAJVAŽNIJI OBIČAJI ZA USKRS - Evo kada se leže u krevet, koje meso se ne jede i šta treba svi da urade za zdravlje

Saznajte koji su običaji najvažniji za veliki hrišćanski praznik Uskrs.

Usrks je jedan od najvećih hrišćanskih praznika koji slavi pobedu života nad smrću i vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista. Usrks pada u pokretne praznike, i nikada ne može biti pre 4. aprila i nakon 8. maja.

Ove godine, Uskrs slavimo 16. aprila.

Ovom velikom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prazniku prethodni najduži i najstrožiji post - Uskršnji post u trajanju od 7 nedelja.

Pored posta, običaji nalažu i tradicionalno farbanje jaja pre svega u crvenu boju, te izdvajanje čuvarkuće - jajeta crvene boje koje se u toku cele godine čuva u kući za napredak i blagostanje ukućana.

Jaja ofarbana u crvenu boju simbolizuju nevino prolivenu krv Isusa Hrista.

Na dan uskršnjeg jutra, običaj je da se ukućani pozdravljaju sa ''Hristos vaskrse'' i otpozdravljaju sa ''Vaistinu vaskrse''. Uskršnji doručak se započinje jajima i solju.

U nekim krajevima, ukućani se umivaju vodom u kojoj je prenoćilo jaje čuvarkuća, dren, bosiljak i biljka zdravac, jer se smatralo da ovo donosi zdravlje celoj porodici.

U jutarnjim časovima, odlazi se na vaskršnju liturgiju, a domaćice treba da ponesu jaja u crkvu.

Opšte poznati običaj jeste kucanje jajima, gde se prvo kuca vrh o vrh, a nakon toga o donji deo jajeta. Onaj ko je razbio tuđe jaje, uzima ga kod sebe.

Stariji običaj nalagao je da ne treba jesti jagnjetinu - ukoliko Uskrs padne pre Đurđevdana. Takođe, jedan od običaja nalaže da se na Usrks ne ide pre ponoći na spavanje jer će do narednog Uskrsa osoba biti pospana i lenja.

Običaj za Uskrs takođe nalaže bogatu uskršnju trpezu, i neizostavnu uskršnju pogaču.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.