MI SMO BRAĆA Papa Franja oprao i poljubio noge MIGRANTIMA

Izvor: Blic, 25.Mar.2016, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"MI SMO BRAĆA" Papa Franja oprao i poljubio noge MIGRANTIMA

Papa Franja oprao je i poljubio noge muslimanima, hrišćanima i hindu izbeglicama koji borave u prihvatnom centru Castelnuovo di Porto, u blizini Rima povodom Uskršnje nedelje i tom prilikom istakao da su svi deca istog boga.

Njegov gest protumačen je kao znak dobrodošlice i bratsva u vremenu izraženih negativnih osećanja prema muslimanima nakon napada u Briselu.

Papa je rekao pokolj kao "gest rata" sprovode >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ljudi koji su žedni krvi, koji ne žele živeti u miru.

Ritual koji se sprovodi na sveti četvrtak je obred koji se vrši po uzoru na Hrista koji je oprao noge svojim apostolima pre nego što je bio razapet na krst. Papa Franja je želeo da se takvim tekstom suprotstavi "gestu destrukcije" koji su u Briselu pokazali teroristi, koji na taj način žele da unište bratstvo čovečanstva.

"Imamo različite kulture i religije, ali mi smo braća i treba da živimo u miru", rekao je papa u svojoj besedi u vetrovitom dvorištu centra.

Nekoliko migranata je plakalo dok je papa klekao pred njih, prosuo vodu iz mesinganog bokala na njihovo stopala, obrisao ih i poljubio.

Migranti su pozdravili papu natpisima "dobrodošao" koji su bili napisani na nekoliko jezika, dok je prolazio niz improvizovani hodnik kako bi slavili misu. Ipak, samo je jedan deo onih od 892 azilanta koji borave u ovom centru prisustvovao misi., dobar deo sedišta je ostao prazan. Na kraju mise, papa Franja je pozdravio svakog migranta, jednog po jednog, pozirao je za selfije.

U Vatikanu je dugo važilo pravilo da samo muškarci mogu da učestvuju u ritalu pranja nogu. Ipak, ovoga puta u obredu je učestvovalo osam muškaraca i četiri žene. Među njima je bila jedna katolkinja koja radi u centru i tri žene koje pripadaju koptima, jedan katolik iz Nigerije, tri muslimana iz Malija i Pakistana i jedan hindus iz Indije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Papa Franja oprao i poljubio noge migrantima (VIDEO)

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Mar.2016

RIM - Papa Franja oprao je i poljubio noge muslimanima, hrišćanima i hindu izbjeglicama koji borave u prihvatnom centru Castelnuovo di Porto, u blizini Rima povodom Uskršnje nedjelje i tom prilikom istakao da su svi djeca istog boga...Njegov gest protumačen je kao znak dobrodošlice i bratsva u vremenu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.