Kraljica svake praznične trpeze: Najlepša uskršnja pogača po bakinom receptu

Izvor: B92, 15.Apr.2023, 13:39

Kraljica svake praznične trpeze: Najlepša uskršnja pogača po bakinom receptu

Domaćice dobro znaju da praznična trpeza mora da bude bogata i spremljena s ljubavlju.

Brojni običaji vezuju se za pripremu porodičnog ručka uoči Vaskrsa, a to je vreme kada se okuplja porodica za istim stolom, pa je posebno važno da sve bude potaman.

Uskršnja gozba definitivno ne može da prođe bez ukusnog obrednog hleba koji se mesi baš na Veliku subotu. U Srbiji postoji mnogo različitih recepata za uskršnji kolač, zavisno od regiona u kojem se priprema.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ipak, postoji jedna koja se može napraviti bez obzira u kom kraju naše zemlje živite. To je ona najjednostavnija, koju su nekada pravile naše bake, a koja ukusom i mirisom mnoge vraća u detinjstvo.

Potrebno je:

Evo detaljnog uputstva kako umestiti najlepšu uskršnju pogaču.

Prvo razmutite kvasac u toplom mleku, pa dodajte šećer i nekoliko kašika brašna, pa ostavite smesu 10 do 15 minuta, a onda dodajte maslac, jaje i sirć. Snažnim pokretima umesite testo.

Potom dok mesite testo dodajte so i postepeno brašno sve dok ne dobijetee testo koje je i dalje lepljovo, ali dovoljno gusto da možete da ga prebacite na radnu površinu.

Radnu površinu pobranjavite i stavite na nju dobijenu smesu, pa snažnim pokretima ruke mesite testo, kako se ne bi stvorile grudvice.

Zatim testo prebacite u posudu. a na sredini posude i malo je nagnite kako biste proverili da li je smesa dovoljno stabilna. Ukoliko smesa drži oblik i ne odvaja se od posude (odnosno ne curi), prekrijte testo vlažnom krpom i ostavite ga da odstoji oko sat vremena. Što duže ostavite testo ovako, to će kvasac imati više vremena da reaguje, a pogača će biti mekša.

Nakon toga možete posuti nešto brašna na radnu površinu i prebaciti testo na sto.

Kružnim pokretima ruku nastavite da mesite pogaču, pritiskajući je dlanovima, dok se svojom težinom gurate napred. Ovako ćete sjediniti sve sastojke u homogenu masu.

Sada sledi najvažniji, a ujedno i najteži deo. Postupak oblikovanja pogače.

Pripremljeno testo podelite na 3 jednaka dela.

Prve dve polovine se upliću, te je potrebno da razvučete testo tako da budu jednake dužine. Imajte na umu da testo ne sme biti previše tanko (ne tanje od debljine prsta), kako ne bi bilo previše hrskavo.

Razvučene trake premažite istopljenim maslacem, pa ih upletite jedno preko drugog, kako biste obrazovali krug. Možete se poslužiti i obručem oko testa, ukoliko želite pravilan krug prilikom pečenja.

Treći deo ili poslednju polovinu je potrebno razvući, ali nešto kraće u odnosu na prethodne delove. Na donjem kraju testa je potrebno da napravite nekoliko sitnih rezova (na svakih par centimetara po jedan).

Umotajte testo u valjak i postavite ga u sredinu prethodno namašćene tepsije, tako da se rezovi nalaze gore. Na ovaj način će oni formirati ružu. Oko testa postavite i vašu pletenicu.

Premažite pogaču razmućenim jajetom, kako bi ona dodatno bila meka i sočna. Možete posuti i susam, lan ili druge semenke po izboru.

Ukoliko želite, možete u sredinu ostaviti i mesto za jaje. Ako se odlučite za kuvano jaje, njega možete položiti odmah jer će se ono peći zajedno sa pogačom. Takođe, možete i razbiti jaje u sredini testa, 10-ak minuta pre nego što je pogača ispečena - potrebno je samo da prethodno napravite dovoljno duboku rupu u sredini.

Uskršnju pogaču pecite 30 minuta na 200 °C, odnosno dok kora ne poprimi svoju karakterističnu zlatnu boju. Možete izvršiti i test provere tako što ćete testo probosti čačkalicom - ako na čačkalici ostane nešto smese, pogaču je potrebno peći dodatnih 5 ili 10 minuta.
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.