Kako ofarbati jaja za Uskrs?

Izvor: NaDlanu.com, 11.Apr.2012, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako ofarbati jaja za Uskrs?

Postoji mnogo načina, šara i kombinacija. Pitanje je samo koliko ste maštoviti. Mi smo izdvojili nekoliko načina da zašarenite uskršnju trpezu.

1. Lukovina - je najstariji i najčešći način farbanja uskršnjih jaja. Za one koji možda ne znaju evo šta i kako treba: Za 10 jaja treba oko dve šake lukovine. Polovina se stavi na dno šerpe, pa se polože jaja i prekriju preostalom lukovinom. Nalije se vodom, i kuva na tihoj vatri da jaja ne popucaju. Staviti malo soli u vodu. >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << Kuvati oko pola sata. Stavite na vatu malo ulja, pa obrišite jaja - da se sijaju.2. Bojom iz kesice- obarite 10 jaja. U dva dcl vruće vode sipajte 4-5 kapi sirćeta pa dodajte farbu za jaja. Kuvana jaja spustite u vodu u kojoj je rastvorena boja, dolijte vode koliko je potrebno da prekrije jaja, još malo prokuvajte pa izvadite ofarbana jaja na čist papir. Crveno jaje je jedan od najvažnijih obeležja Uskrsa, oslikava želju za zdravljem i napretkom.Ono ostaje da čuva kuću do sledećeg Uskrsa.A sada ukršavanje!Tu je dozvoljeno sve, od trave, preko voska. do slame...Ukrašavanje jaja sirćetom:Umočite vrh čačkalice u sirće pa iscrtajte šare po ljusci. Višak sirćeta brišite krpicom da ne bi desilo da rastvori boju i tamo gde ne želite.Ukrašavanje jaja biljkamaOdaberite cvetove i listove zanimljivog oblika, prislonite licem na ljusku barenog jajeta i čvrsto uvijte jaje u najlon čarapu. Čarapu vežite koncem da se ne bi otvorila prilikom farbanja. Jaja obojite prema uputstvu naznačenom na farbi.Kada su jaja ofarbana, izvadite iz farbe i odstranite čarapu i biljku.Ukrašavanje jaja hartijomManji komad hartije savijte tako da na kraju dobijete trougao. Isecajte sitne oblike po ivicama trougla. Otvorite papir i videćete da ste dobili interesantnu šaru.Dobijeni oblik od papira umočite u obično vodu, lakše će se zalepiti za ljusku jajete, prislonite ga na bareno jaje i uvijte u najlon čarapu. Ukrašavanje jaja voskomČiodu zabodite u gumicu na vrhu olovke.Boje mogu biti uljane i parafinske koje su u ovom slučaju bolje.Boja treba da bude zagrejana sve vreme.Ukrašavane jaja lepkom i koncemJaje premazano lepkom, a zatim obmotajte koncem. Možete zalepiti i pirinal, testenine ili nešto odgovarajuće-, tako što se jaje premazano lepkom uvalja pa onda prefarba.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.