Izvor: RTS, 30.Maj.2022, 15:40

Kako da uzgoj prasadi i tov svinja budu isplativi?

Prema zvaničim podacima, u Sremu je u maju zabeležena najveća cena prasića: 450 dinara za kilogram. Ima li na tržištu dovoljno prasića i po kojoj ceni ih stočari prodaju, proveravao je Nenad Tomašević.
Cena prasića, prati poskupljenja stočne hrane kaže, kaže Mirko Ilić iz Bešenova koji se bavi i preradom mesa. Godišnje na seoskom imanju utovi do stotinu svinja.

"Nešto što smo mi primetili, i što smo platili je bilo 400 dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << to je nešto što mi znamo da je bila najviša cena koja je zabeležena. Negde ta najveća cena je bila od Uskrsa, početkom maja do Đurđevdana, posle toga je primećen blaži pad na 380 dinara, koliko sada čujem od 350 do 400 varira ta cena. Ta cena je prihvatljiva, ima tu neku ekonomsku opradvadnost'', kaže Mirko Ilić, poljoprivrednik iz Bešenova.
Stočari koji tove svinje, tvrde da na tržištu nema dovoljno kvalitetnih prasića. Zbog toga ih pojedini uvoze.
"Mnogi me osuđuju, i ne mene, nas koji se bavimo tim uvozom prasadi, zašto ne uzimamo domaću, prvo, teško je naći trista prasadi kvalitetne sa jedne farme i zdravstveni status da je dobar, i da mogu da postignu proizvodne rezultate, odnosno smanjenje hrane. Ja sam se iz tog razloga odlučio da uzimam prasad iz uvoza, i to smo uspevali u zadnjih godinu dve dana kad je tamo ta cena tamo na zapadu, u Danskoj niža'', objašnjava Zoran Erić, poljoprivrednik iz Martinaca.
Uz porast cene tovljenika, koje klaničari Sremcima trenutno plaćaju oko 220 dinara, proizvođači se nadaju pojeftinjenju stočne hrane.
"Očekujemo žetvu pšenice, a i počela je cena kukurza i soje da pada na berzama, očekujemo da će malo i cena te stočne hrane malo pasti, i uz neku normalnu cenu prasadi da ćemo opet imati interes da nastavimo ovu proizvodnju od koje živimo'', navodi Zoran Erić, poljoprivrednik iz Martinaca.
Stočari kažu da je malo poljoprivrednika koji tove svinje. Dodaju i da bi uz slogu i udruživanje, mnogo lakše ostali i opstali u proizvodnji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

KILO ŽIVE VAGE I DO 450 DINARA Cene prasadi u Sremu nikad veće, razlog poskupljenje stočne hrane

Izvor: Blic, 31.Maj.2022, 12:53

Sve je manje poljoprivrednika koji tove svinje a cenu prasadi prati poskupljenje stočne hrane pa je prema zvaničim podacima u Sremu u maju zabeležena najveća cena prasića - 450 dinara za kilogram.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.