Joksimovićeva: Britanija vidi svetlo na kraju tunela; I kraljica želi vakcinu

Izvor: B92, 08.Dec.2020, 14:33

Joksimovićeva: Britanija vidi svetlo na kraju tunela; "I kraljica želi vakcinu"

Beograd -- Moto trenutno u Velikoj Britaniji je - vidi se svetlo na kraju tunela, kaže za TV Prva Aleksandra Joksimović, ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji.

"Sa velikim uzbuđenjem je dočekana vakcina. Veliki broj političara je danas učestvovao posmatrajući prve koji su vakcinu primili. Džonson takođe", navela je ona i dodala da je uzbuđenje još i veće jer je Britanija prva krenula u masovno vakcinisanje.

Trenutno ima 800.000 doza, a do kraja godine će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ih biti možda još četiri miliona.

Što se tiče otpora vakcini, kaže da kao i u svakoj drugoj državi ima krugova koji su protiv imunizacije.

"U ovom trenutku postoji 36 odsto stanoništva koje izražava određenu vrstu skepse prema vakcinaciji. Počinje i kampanja, kraljica Elizabeta i princ Filip će takođe učestvovati. Henkok, ministar zdravlja, spreman je da se vakciniše pred TV kamerama.

Kaže da se povratak nekoj normalnosti očekuje tek možda oko Uskrsa.

Kada su u pitanju vakcine, rekla je da je vlada dala posebna ovlašćenja regulatornom delu u rekordnom roku. "Za Britaniju je naročito bitno da oksfordska vakcina dobije zeleno svetlo. Ona nema toliko komplikovanu logistiku kao Fajzerova.

Kako kaže, juče je postojala najava da će u najranijoj fazi biti otvoreno 50 bolničkih punktova u bolnicama za vakcinisanje, danas ih je već preko 70.

"Ne postoje nikakve ograde ni prema jednoj od vakcina u Britaniji. Ona je obezbedila doze svih proizvođača. Ipak, mislim da ruska vakcina nije na spisku", rekla je Joksimovićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.