Hrišćanski vernici slave Uskrs

Izvor: B92, 04.Apr.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrišćanski vernici slave Uskrs

Beograd -- Uskršnje slavlje počelo je tačno u ponoć prvim prazničnim liturgijama kojima je označen čas vaskrsenja Hristovog, najveći događaj za hrišćanski svet.

Hrišćanski vernici slave Uskrs, nazvan i praznik nad praznicima. Prema hrišćanskom verovanju Isus Hrist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedelju je uskrsnuo i njegovo uskrsnuće predstavlja suštinu i osnovu novozavetne vere. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ove godine praznik u istom danu proslavljaju i katolička i pravoslavna i protestanska crkva.

Jutarnju vaskršnju liturgiju u beogradskoj Sabornoj crkvi služio je episkop hvostanski Atanasije, vikar patrijarha srpskog Irineja.

Na liturgijama u svim pravoslavnim hramovima pročitana je tradicionalna praznična poslanica patrijarha Irineja i arhijereja Srpske pravoslavne crkve sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu.

Patrijarh Irinej pozvao je, u uskršnjoj poslanici, vernike da ispovedaju i čuvaju svoju veru u vaskrsenje ne rečima, već životom i delima, kao i da žive u "ljubavi prema Bogu i bližnjima".

"Zna naš narod šta znači držati se reči Gospodnjih. A šta znači i kuda vodi zaludno prepiranje od čega nastaje zavist, svađa, huljenja, lukava podozrenja, prazna nadmudrivanja ljudi izopačenog uma", kaže Irinej.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar uskršnju jutarnju misu služio je u crkvi Krista Kralja u Beogradu.

On je, povodom Uskrsa, pozvao vernike da se raduju najvećoj svetkovini "Isusove pobede nad zlom, grehom i smrću", uprkos ekonomskoj krizi i strahu od elementarnih i drugih nepogoda. Hočevar je u svojoj poslanici kao poseban dar istakao to što ove godine pravoslavni i katolički vernici istoga dana proslavljaju Uskrs :

Ove godine, uz radost samog slavlja, osećamo još jedan poseban dar, sveukupno hrišćanstvo Istoka i Zapada zajedno proslavlja izvor novog stvaranja čoveka i kosmosa, što Uskrs zapravo i znači. Izvor novog stvaranja”, kazao je Hočevar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.