Hobi bez granica (3) : Igračka od 3.000 evra

Izvor: Vesti-online.com, 08.Mar.2011, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hobi bez granica (3) : Igračka od 3.000 evra

Kada je Mikele Ferero otvorio u Italiji fabriku slatkiša "Ferero", i na tržište širom Evrope izbacio čokoladno kinder jaje sa minijaturnom igračkom u unutrašnjosti, nije slutio da će pokrenuti lavinu. Fererova ideja je bila da deci "svaki dan bude Uskrs", ali su kolekcionari ubrzo poludeli za igračkicama, jer se četiri puta godišnje menjala serija. Sastaviti seriju kupovinom jaja po supermarketima postala je prava lutrija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Sada pojedine igračke vrede i do 3.000 evra i mnogo je onih koji su spremni da izvrnu džepove za dobar komad.

U Srbiji danas ima puno ljudi koji su strastveni kolekcionari igračaka iz kinder jaja.

Beograđanka Lidija Košutić, arheolog i majka dvoje odrasle dece, predsednik je Kluba sakupljača kinder igračaka. Lidija danas čuva više od 9.000 minijaturnih igračaka iz kinder jaja.

Kolekcionarska strast je velika igra za odrasle u koju su upleteni novac, a često i krađa.

Četiri puta godišnje u prostorijama penzionera opštine Vračar održava se mali sajam igračaka koji poseti i do 5.000 kolekcionara.

- Želim da sve igračke ostavim u amanet deci Beograda, da osnujem muzej igračaka u prestonici Srbije, a garantujem da bi prihod od poseta turista i kolekcionara punio gradsku kasu - veli Lidija Košutić.

- Kada sam pre 25 godina sasvim slučajno počela da sakupljam igračke iz kinder jaja, nisam ni slutila šta me sve čeka. Svaka serija ima od pet do 10 igračaka, igračke specijalnim fluoroscentnim bojama farbaju osuđenici u italijanskim zatvorima, pa sam nabavila specijalnu lampu za proveru boje, tako da u mojoj kolekciji nema falsifikata, a falsifikovanje kinder jaja je jedna od najunosnijih kriminalnih radnji u svetu. Sa igračkama se trguje, one retke imaju posebnu katalošku vrednost. Videla sam na sajmu kinder igračaka u Bernu kako je čovek platio igračku 2.000 evra, a da nije ni trepnuo - priča Lidija.

Najteže je sastaviti sve igračke iz aktuelne serije. Mnogo kinder jaja kriju igračke na sklapanje koje za kolekcionare nemaju vrednost, pa se njima igraju njihova deca.

- Kada uđem u veliki supermarket, zakrčim gondolu sa slatkišima, jer kupim i po pedesetak jaja, a svako mućkam, osluškujem zvuk, u stanju sam da pogodim u kom jajetu je igračka, a gde bezvredna igračka slagalica. Ovo što je na policama je samo polovina zbirke, ostalo je u plakarima ili u kancelariji mog supruga. Neću da se hvalim, ali imam mnogo vrednih igračaka.

Prvi deo: Ajfelova kula od šibica i strasti

Drugi deo: Topovska čaura i neophodna motka

Sutra: Crno-beli televizori s dušom

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.