Gastroenterolog otkriva - Koliko jaja SMEMO da pojedemo na DRUGI DAN USKRSA bez posledica po zdravlje?

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2023, 20:31

Gastroenterolog otkriva - Koliko jaja SMEMO da pojedemo na DRUGI DAN USKRSA bez posledica po zdravlje?

Evo šta kaže stručnjak.

Kako je za veliki hrišćanski praznik Uskrs jedan od običaja i tradicionalno farbanje jaja, koliko god jaja ofarbali - uvek se desi da sutradan ostane koje viška.

Mnoge domaćice su našle način kako da iskoriste preostala kuvana jaja od Uskrsa, i to kroz različita jela i salate, međutim mnogi nisu sigurni koliko jaja je previše u toku dana.

Svi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << znamo da su jaja izuzetno zdrava namirnica koja u svom sastavu poseduju esencijalne vitamine i nutrijente za pravilno funkcionisanje metabolizma, međutim sa njihovom konzumacijom ne bi trebalo preterati, zato što mogu štetno uticati na zdravlje.

Poznati gastroenterolog dr Vojislav Perišić otkrio je u emisiji Puls Srbije koliko jaja maksimalno smemo da pojedemo u toku dana:

- Ako pođemo od one britanske preporuke jedno jaje dnevno. Sve što nam je potrebno nalazi se u tom žumancu. Ali šta ako uzmemo više jaja? Mi znamo funkciju jajeta pre svega vezan za motolitet i rad žučne kese i pankreasa. Jaje je izuzetno snažan stimulator rada žučne kese. Ko ne zna da ima mulj žučne kese ili kamenčiće onda se može desiti da posle veće količine jaja, jave se bolovi. Da li je to bol zbog snažnih kontrakcija žučne kese ili je kamen krenuo to je već ozbiljan problem. Znači ne preterujte sa jajetom. Moja preporuka je jedno jaje ujutru, u podne i eventualno uveče i nijedno više. Tri dnevno, ali sekvencijalno - zaključio je dr Vojsilav Perišić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.