Izvor: Radio 021, 02.Maj.2021, 18:26

FOTO: Deda i unuk pobednici Tucanijade u Mokrinu

U Mokrinu, selu nadomak Kikinde, tradicionalno je na Uskrs održano Svetsko takmičenje u tucanju uskršnjim jajima, na kome je najjače bilo ono domaćina Save Terzića.

Jaje šezdesetdevetogodišnjeg Mokrinčanina Save Terzića, sada četvorostrukog šampiona u Tucanijadi koja je 31. put održana u ovom vojvođanskom selu, najjače je na svetu. Kako priča ovogodišnji šampion Sava, pobedu nije očekivao.

"Neverovatno, nisam se nadao da će se to desiti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Mi imamo naše domaće kokoške, od kojih je ovo pobedničko jaje", s ushićenjem priča Sava.

Takmičenje se odvijalo u Sportskoj hali bez prisustva publike, u dve selekcije, gde je u juniorskoj konkurenciji kao šampion izašao Savin petogodišnji unuk Ivan, kojem je ovo bila prva pobeda u životu.

"Tata je čuvao jaje s kojim sam pobedio, a ja sam ga kuckao u zube", kaže mali Ivan.

Za finalni okršaj mnogi su se pripremali mesecima, a neki čak i godinu dana, kaže Živko Ugrenović, predsednik Mesne zajednice "Mokrin", i dodaje da u Mokrinu odabir tvrdih jaja počinje odmah posle Božića, te da iz tog razloga titula prvaka retko kada odlazi u ruke onih koji nisu iz ovog sela.

Tvrdoća jajeta se proverava kuckanjem o zube, odnosno osluškivanjem zvuka, te ukoliko je zvuk tanji i oštriji, recimo kao staklo, to jaje je tvrđe, objašnjava Dušan Prodanov, nekadašnji trostruki pobednik Tucanijade u Mokrinu. Dodaje da tajne za uspeh nema, osim što su deceniju unazad istraživali sortu koka koja nosi dobra jaja i došli do one prave, koja su ranijih godina upravo i bila pobednička.

Propozicije takmičenja su dobro poznate, kaže Živica Terzić, predsednik takmičarske komisije, koji napominje da jaja moraju biti ofarbana, kokošija i tvrdo skuvana i da nisu stara, jer pobednik po pravilima mora da pojede jednu polovinu jajeta s kojim je pobedio, a drugu sudija.

Na održanom 31. Svetskom prvenstvu u tucanju uskršnjim jajima učestvovalo je više od 80 takmičara iz Mokrina i okolnih gradova iz Srbije, kao i nekoliko njih iz Republike Srpske. Pored slave i titule svetskog prvaka, pobednicima, kao i drugoplasiranim i trećeplasiranim učesnicima, dodeljene su i simbolične novčane nagrade.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.