DANAS JE VELIKI DATUM SRPSKE ISTORIJE: Na Uskrs 1346. Dušan Silni se proglasio za cara, a crkva uzdignuta u rang patrijaršije

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Apr.2023, 16:52

DANAS JE VELIKI DATUM SRPSKE ISTORIJE: Na Uskrs 1346. Dušan Silni se proglasio za cara, a crkva uzdignuta u rang patrijaršije

Period Dušanove vladavine važi za period najvećeg ekonomskog, političkog, vojnog i kulturnog uspona srpske srednjovekovne države.

Srpski vladar Stefan Uroš IV Dušan Nemanjić na današnji dan, 16. aprila 1346. godine, krunisan je za cara. Krunisanje su izvršili patrijarh Joanikije i trnovski patrijarh Simeon u Skoplju, a krunisanje se obavilo na Uskrs.

Toga dana i srpska arhiepiskopija je proglašena za patrijaršiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kada se u Skoplju proglasio za cara, titula Dušana Nemanjića je glasila: "Stefan u Hristu Bogu blagoverni car svima Srbima i Grcima, i stranama bugarskim, i celome Zapadu, Pomorju, Frugiji i Arbanasima".

Pod Dušanovom vlašću, srpski uticaj je proširen do obala Egejskog mora i Svete Gore. Za vreme najvećeg teritorijalnog osvajanja, srpska država se prostirala na teritorijama današnje Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Grčke, Albanije, delovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i naravno, Srbije. Ili, ukupno preko 250.000 kilometara kvadratnih prostora na kome su živeli Srbi, Bugari, Grci.

Ova velika država se prostirala od Dunava na severu do Korintskog zaliva na jugu. Granica na zapadu bilo je Jadransko, a na istoku Egejsko more.

Godine 1349, usvojen je Dušanov zakonik, najviši pravni akt u državi. Dušan je vladao nad novonastalim Srpskim carstvom do svoje smrti 20. decembra 1355. godine.
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.