DANAS JE USKRS PO GREGORIJANSKOM KALENDARU! Ovaj praznik simbolizuje pobedu života nad smrću

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Apr.2023, 07:57

DANAS JE USKRS PO GREGORIJANSKOM KALENDARU! Ovaj praznik simbolizuje pobedu života nad smrću

Uskršnje slavlјe za vernike označava kraj Velikog posta

Hrišćani koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju najveći hrišćanski praznik, uskrsnuće Isusa Hrista.

Uskrs danas slave katolici, protestanti, anglikanci, kao i neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve.

Ovaj praznik simbolizuje pobedu života nad smrću.

Uskršnje slavlјe za vernike >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << označava kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno, kao simbol prolivene krvi Hristove.

Jaje predstavlja simbol obnavlјanja prirode i života, a uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Prvo obojeno jaje ostavlјa se na stranu do idućeg Uskrsa i zove se "čuvarkuća".

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju, podseća Tanjug.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.