DANAS JE MALI USKRS ILI TOMINA NEDELJA

Izvor: OkRadio.rs, 23.Apr.2023, 07:43

DANAS JE MALI USKRS ILI TOMINA NEDELJA

Na današnji dan završava se tzv. Svetla nedelje, prvih sedam dana po Uskrsu. Ovi dani imaju posebano mesto u srpskom narodnom verovanju i za njih se vezuje mnoštvo običaja. Današnji dan poznat je i kao „Mali Uskrs“.   U danima između Vaskrsa i Tomine nedelje vrata raja su otvorena i smatra se da onaj ko tad umre ide pravo u raj. Veruje se da se ta vrata zatvaraju danas. Nedelja po Vaskrsu zove se još i Svetla, Bela ili Tomina nedelja i posvećena je događaju javljanja Isusa svojim apostolima. Naročito je bio sumnjičav „neverni Toma“, pa je Isus, po verovanju na današnji dan, prošao...

Nastavak na OkRadio.rs...






Povezane vesti

Tomina nedelja – običaj je da se nigde iz kuće ne ide

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2023

Danas je Tomina nedelja, prva posle Vaskrsa. Posvećena je Svetom apostolu Tomi i njegovom neverstvu u Hristovo Vaskrsenje. Zato se ovaj, jedan od 12 apostola Hristovih, u narodu i naziva "neverni Toma". Pozdravljanje sa "Hristos vaskrse" nastavlja se do Spasovdana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta OkRadio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta OkRadio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.