ČUDO NA USKRS: Gradonačelnik Vukovara u srpskoj crkvi

Izvor: Mondo, 28.Apr.2019, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ČUDO" NA USKRS: Gradonačelnik Vukovara u srpskoj crkvi

Pravoslavni vernici tradicionalno su jutros u crkvama u Vukovarsko-sremskoj županiji prisustvovali svetim uskršnjim liturgijama. U gradu Vukovaru po prvi put od rata na bogosluženju bio i gradonačelnik.

Foto: Mondo/ Goran Sivački

Zagrebački "Večernji list" prenosi da je među građanima koji su došli na molitvu u pravoslavnu crkvu Svetoga Nikolaja u Vukovaru, povodom pravoslavnog Uskrsa, danas bio i >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Penava je poznat po "tvrdom" stavu prema Srbima i Srbiji.

Navodi se da je s njim u crkvi bio i predsednik vukovarskog odbora Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Damir Barna, zamenica gradonačelnika Ivana Mujkić, kao i član Gradskog veća Vukovara iz redova HDZ-a i hrvatski veteran srpske nacionalnosti Savo Manojlović.

Protest u Vukovaru: Ustaške zastave, svira Tompson

"Želim pre svega svojim sugrađanima pravoslavne vere da čestitam Uskrs. Drago mi je da sam zbog toga u pravoslavnoj crkvi. Ovo je po meni jedan ljudski gest kao gradonačelnika ,kao i iskorak u smeru koji je preko potreban", rekao je Penava.

On je dodao da je, koliko on zna, ovo po prvi put da je jedan gradonačelnik Vukovara posle rata 90-ih godina prošlog veka bio u pravoslavnoj crkvi.

"Srbija do Tokija" na stadionu u Vukovaru

U svim hramovima čitana je uskršnja poslanica srpskog patrijarha Irineja, prenosi Hina.

U vinkovačkom pravoslavnom hramu Silaska Svetog duha, liturgiju predvodio protojerej stavrofor Predrag Azap, paroh vinkovački, koji je čestitao vernicima najveći hrišćanski praznik tradicionalnim pozdravom "Hristos voskrese, vaistinu voskrese".

Gradonačelnik "svih Vukovaraca" protiv ćirilice

Pravoslavnim vernicima u Vukovarsko-sremskoj županiji uskršnju čestitku uputio je i župan Božo Galić.

"Neka vam svetlost Hristovog uskrsnuća ojača nadu i veru u čoveka, šireći duh mira, ljubavi i tolerancije", navodi se u čestitki župana Galića.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Na pravoslavnoj liturgiji prvi put i vukovarski gradonačelnik

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Apr.2019

VINKOVCI/VUKOVAR - Pravoslavni vjernici tradicionalno su jutros u crkvama u Vukovarsko-sremskoj županiji prisustvovali svetim uskršnjim liturgijama, a u svim hramovima čitana je uskršnja poslanica srpskog patrijarha Irineja, prenosi Hina.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.