BiH proslavila pravoslavni Uskrs

Izvor: Southeast European Times, 24.Apr.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH proslavila pravoslavni Uskrs

Pravoslavni hrišćani proslavili su Uskrs širom Bosne i Hercegovine. Centar proslava bila je Republika Srpska, gde živi većina pravoslavnih Srba.

23/04/2009

Jusuf Ramadanović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 23/04/09

Pravoslavni hrišćani u Bosni i Hercegovini (BiH), od kojih su velika većina Srbi, proslavili su Uskrs prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << nedelje (19. aprila). Uskrs je praznik koji se pomera, jer ne pada uvek na isti dan. Istočni pravoslavci koriste Julijanski kalendar za verske praznike; Uskrs se slavi u nedelju između 22. marta i 25. aprila.

Tročlano Predsedništvo BiH uputilo je najlepše želje pravoslavnim vernicima i dostojanstvenicima Srpske pravoslavne crkve u zemlji. "Povodom predstojećeg Uskrsa upućujem vama, sveštenstvu i svim pravoslavnim vernicima u Bosni i Hercegovini i u dijaspori iskrene čestitke", napisao je hrvatski član predsedništva Željko Komšić mitropolitu Nikolaju Dabrobosanskom, poglavaru Pravoslavne crkve u BiH.

U Banja Luci, episkop Jefrem Milutinović održao je nedeljnu svečanu liturgiju u Crkvi Svetog Trojstva te verske zajednice. On je pozdravio pastvu tradicionalnim rečima "Hristos Voskrese" i poželeo im "da uskršnja radost uđe u svaki dom i svako ljudsko srce".

Pravoslavni vernici organizovali su brojne humanitarne kampanje, uključujući deljenje uskršnjih paketića deci i finansijsku pomoć siromašnim porodicama. U RS uskršnji praznici -- Veliki petak, subota, nedelja i uskršnji ponedeljak -- nisu radni dani.

Oko 1,5 miliona Srba živi u BiH i čine 37 odsto stanovništva zemlje, ali je 90 odsto njih u RS.

U drugom entitetu BiH -- Federaciji BiH (FBiH) -- mitropolit dabrobosanski održao je službu u centralnoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi u Sarajevu. On je poželeo sveštenstvu i pastvi da "vaskrsli gospod uvek bude među nama i donosi nam radost".

Svete liturgije održane su i u drugim gradovima u BiH -- Trebinju, Glamoču, Bosanskom Grahovu, Drvaru i Livnu.

Veliki broj predratnih pravoslavnih stanovnika vratio se da pomogne preostaloj pravoslavnoj manjini u Mostaru da proslavi Uskrs. Bosanski sukob 1992-1995 opustošio je Mostar, a bosanski Muslimani i Hrvati postali su lokalna većina.

Ove godine vojska zemlje takođe je obeležila pravoslavni Uskrs. Slađan Vlajić, šef vojne pravoslavne kancelarije, organizovao je prijem u Sarajevu. Proslavi je prisustvovao i komandant sedišta NATO-a brigadni general Eriko Sabato.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.