42. Fijakerijada u Crepaji

Izvor: RTS, 09.Apr.2018, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

42. Fijakerijada u Crepaji

Svake godine na drugi dan Uskrsa u južnobanatskom selu Crepaja održava se Fijakerijada. Na ovogodišnjoj, 24. po redu tradicionalnoj manifestaciji paradnih konja i fijakera, okupilo se oko 100 učesnika.
Na 24. Fijakerijadi učesnici iz cele Srbije i Republike Srpske takmičili su se u dvopregu, četvoropregu i petopregu.

Većina meštana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sela Crepaja drugi dan Uskrsa provodi dočekujući goste iz cele Srbije, koji dolaze na čuvenu Fijakerijadu.
Izađu na ulicu i čekaju defile kroz selo, koji najavljuje celodnevnu paradu lipicanera i lepih fijakera.
Iza stadiona razigravaju se konji i očekuje početak takmičenja, gde će vlasnici pokazati svoje ljubimce i njihovu veštinu.
Milenko Radaković iz Surčina kaže: „Ja imam oko 1040 pehara koje sam osvojio za 18 godina učešća na fijakerijadama. Imam ogroman salon fijakera, kakav nema niko u zemlji."
„Treba puno odricanja ako hoćete da imate dobre konje, da se takmičite, da se družite sa dobrim ljudima i dobrim konjarima." objašnjava Rade Vedranski iz Salaša Noćajskog.
Fijakerijada je prilika i za najmlađe da vide konje, sprijatelje se s njima i oprobaju se u jahanju.
"Moj poni se zove Biser. Naučio sam da ga jašem kad sam imao dve godine. Tata me naučio.," kaže šestogodišnji Nemanja.
Milan Posodorov iz Zrenjanina kaže od svoje četvrte godine kaže nije propustio nijednu crepajačku Fijakerijadu: "Volim konje zato što su to ogromne i po meni najlepše životinje na svetu."
Organizatori smotre iz konjičkog kluba „Lipicaner" kažu da su za Crepaju zbog ovog događaja čuli i u inostranstvu, a svi koji dođu ponesu samo lepe utiske.
„Mi smo ovo počeli amaterski, a sada smo prvi u zemlji, sa najboljom organizacijom i najviše učesnika, " tvrdi Branislav Jankov iz konjičkog kluba „Lipicaner" iz Crepaje.
Najbolje uparene i najgracioznije konje ocenjuju sudije, a pobednike očekuju pehari i kao glavna nagrada - ždrebe.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.