Uskoro počinje VASKRŠNJI POST - Ove greške ne smete da pravite! Evo kako se PRAVILNO POSTI

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2024, 10:49

Uskoro počinje VASKRŠNJI POST - Ove greške ne smete da pravite! Evo kako se PRAVILNO POSTI

Post je, kažu teolozi, prva zapovest koju je Bog zadao ljudima, i prva koju su ljudi prekršili. Misli se na jedinu zapovest koju su Adam i Eva imali u rajskom vrtu, da ne jedu plodove određenog drveta, koju su oni prekršili, posle čega je njihov život postao mnogo teži.

Značenje ove biblijske priče, kad se bolje razmisli, lako je primenjivo i na savremenog čoveka, koji podleže izazovima svuda prisutne hrane pojačanih ukusa i suočava se sa masovnom gojaznošću, visokim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pritiskom, dijabetesom i drugim pošastima novog doba. Upravo zbog toga, na mrežama vrlo popularni monah Arsenije Jovanović kaže da je „post lek u vremenu konzumerizma i hedonizma. Post uvodi poredak u naš život, a život bez poretka vodi u depresiju. Jedemo noću, jedemo danju, ovakvu i onakvu hranu i onda se razbolimo.”

Telesna i duhovna komponenta posta

Post kao uzdržavanje od hrane ili određenih vrsta hrane u određeno doba godine postoji kod Muslimana, koji razlikuju halal – dozvoljenu i haram – zabranjenu hranu, kao i kod Jevreja, kod kojih košer pravila propisuju ne samo vrstu već i način pripreme. Isto je i u istočnjačkim religijama, naročito kod Indusa. I svuda je cilj uzdržavanje od hrane uspostavljanje balansa između telesnog i duhovnog. Zato pravoslavni hrišćani kažu da je post „na zdravlje i na spasenje”.

Ceo tekst pročitajte na tosamja.media
Pogledaj vesti o: Uskršnji post

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.