Počeo je post: Šta (ne) treba jesti

Izvor: Vesti-online.com, 12.Mar.2019, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo je post: Šta (ne) treba jesti

Uskršnji ili Časni post je počeo, završava se 28. aprila. Proverite da li znate kako se pravilno posti.

Cilj posta nije samo uzdržavanje od određnih namirnica, već pre svega da u miru i tišini, uz praštanje i pokajanje dočekamo Uskrs. Post predstavlja i uzdizanje duha nad telom, pobedu duhovne strane nad čulima.

Časni post je ime dobio po Časnom krstu na kojem je stradao Isus, ustanovljen je po uzoru na njegov podvig - posle krštenja otišao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je u pustinju i postio 40 dana i noći, nakon čega je izašao kao pobednik iz iskušnja koja mu je postavio Sotona.

Ako ste rešili da postite, treba da znate sledeće:

- Ne jedemo meso, jaja sir, mleko i sve mlečne proizvode.

- Ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim sredom i petkom, kada bi trebalo jesti hranu spremljenu na vodi.

- Riba se može konzumirati svake subote i nedelje, kao i na praznike.

- Ukoliko ne možete, iz zdravstvenih razloga, da ispoštujete pravila posta, posavetujete se sa svojim duhovnikom kako u tom slučaju da postite.

Najvažnije u vezi sa svakim postom je sledeće:

Post podrazumeva telesno i duhovno pročišćenje. To znači, da se osim ishrane, fokusiramo i na svoje misli i dela, da nemamo grešne misli i zle želje.
Pogledaj vesti o: Uskršnji post,   Uskrs

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.