ERDOGAN POSTAVLJA KAMEN TEMELJAC ZA PROJEKAT VEKA Istanbul više nikada neće biti isti (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2021, 14:16

ERDOGAN POSTAVLJA KAMEN TEMELJAC ZA "PROJEKAT VEKA" Istanbul više nikada neće biti isti (VIDEO)

Pripremna faza trajaće dve godine

U Istanbulu se održava ceremonija postavljanja kamena temeljca za izgradnju kanala "Istanbul". Na njoj prisustvuju najviši državni zvaničnici zemlje, između ostalih i predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Kanal "Istanbul" bi trebao da bude izgrađen zapadno od centra grada, na evropskoj strani provincije Istanbul. On će spojiti Mramorno i Crno more, rasteretiti Bosfor i zaštiti grad, njegovu prirodu i more.

, a potom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bi se prešlo na gradnju kanala dugačkog 45 kilometara, širokog oko 150 i dubokog 25 metara, što je dovoljno da njime plove i najveći brodovi.

Kako se ne bi remetio drumski i železnički saobraćaj, predviđena je i gradnja mostova. Prvi most koji će biti izgrađen u okviru projekta kanala "Istanbul" biće viseći most Sazlider (po nazivu istoimenog rezervoara).

#Canlı: Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü Temel Atma Töreni”ne katılıyor https://t.co/W4e2XMY4Sb

— AA Canlı (@AACanli) June 26, 2021

Milioni kubika iskopane zemlje iskoristiće se za podizanje velike luke i novog aerodroma kapaciteta 60 miliona letova godišnje.

Kako smatraju neki eksperti, saobraćaj kroz kanal "Istanbul", bez ikakvih ograničenja, potencijalno bi predstavljao opasnost za bezbednost crnomorskog regiona, pa i šire, jer bi, pored trgovačkih brodova, tankera i slično, tim putem u Crno more mogli da ulaze vojni brodovi bilo koje zemlje. Time bi bila narušena ravnoteža koja je uspostavljena Konvencijom iz Montrea kojom se reguliše saobraćaj kroz Bosfor.

Erdoğan’s #Istanbul Canal to cost $15 billion

| Ahval | https://t.co/RouIAEHKDh

— Ahval (@ahval_en) May 10, 2021

Prema Konvenciji iz Montrea, zemljama koje ne izlaze na Crno more nije dozvoljeno da u crnomorskom regionu drži svoje brodove duže od 21 dana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela izgradnja projekta vrednog 15 milijardi dolara – Kanala Istanbul

Izvor: N1 televizija, 26.Jun.2021

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se na izgradnju Kanala Istanbul gleda kao na projekt koji će spasiti budućnost Istanbula.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.