Tajland: Magija boja, mirisa i utisaka (FOTO)

Izvor: B92, 15.Mar.2015, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajland: Magija boja, mirisa i utisaka (FOTO)

Tokom zime sve češće odredište i naših bogatijih turista. Prva “stanica” je Bangkok, užurbani grad s više od sedam miliona stanovnika.

Egzotičan i tropski, veseo i romantičan, Tajland je pravi raj na zemlji. Nacionalni parkovi, prelepa priroda, kristalno čista voda sa savršenim peskom, kao i najlepši zalazak sunca, dovoljan su razlog da svako poželi da poseti ovu zemlju.

S najtoplijom prestonicom na svetu i najlepšim plažama, ova azijska zemlja nadaleko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je čuvena kao idealno mesto za odmor tokom zimskim meseci. Ipak, glavni razlog zašto naši turisti vole Tajland jeste cena, jer odmor može da se organizuje i u sopstvenoj režiji.

Prva “stanica” je Bangkok, užurbani grad s više od sedam miliona stanovnika. Ova moderna metropola ima odlično organizovan saobraćaj, ali vožnja tuk-tukom predstavlja nezaboravno iskustvo. Atrakcija koju treba posetiti je Velika kraljevska palata izgrađena 1782. godine. Tu su i hramovi smaragdnog Bude, Vat Po i Vat Trimitr, sa statuom zlatnog Bude teškom 5,5 tona.

Turistima se, ipak, najviše dopada ploveća pijaca zbog čarobnih boja i mirisa tropskog voća i povrća, mnoštva ljudi i zanimljivih drvenih čamaca iz kojih prodavci nude lokalnu hranu i sokove, raznobojne šešire, svilu, suvenire, lepeze, zmijsku kožu... Nedaleko je i most na reci Kvaj, poznatiji kao “put smrti”. Dok su gradili ovu prugu koja povezuje Mjanmar i Tajland, poginulo je 16.000 zarobljenika.

U Bangkoku može da se provede odmor od dve nedelje i da se svakog dana doživi nešto novo, ali većina turista potraži mesto na pesku nekog letovališta. Najpoznatiji je Puket, blizu kojeg se nalazi Pang Nga, najlepši zaliv u Aziji. Ostrva se nalaze usred zelene vode, a do ostrva Ta Pu, na kojem je snimljen i Bondov film “Čovek sa zlatnim pištoljem”, stiže se čamcima sa severnog kraja Puketa.

Ostrva Pipi važe za najzanimljivija u jugoistočnoj Aziji. Od Puketa su udaljena sat i po vožnje feribotom i treba ih obići, jer su lepa kao na razglednici. Voda je tirkizna, plaže su idilične, a podvodni život je bogat.

Paket-aranžman posredstvom agencije košta oko 1.400 evra, i tome treba dodati aerodromske takse od oko 300 evra.

Viza za Tajland košta 65 evra.

Za jedan evro dobija se 39 bata.

Ulaznica u Kraljevsku palatu staje oko 10 evra.

.

.

.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.