Izvor: Novosti/A.Krsmanoviæ

Tokom zime sve češće odredište i naših bogatijih turista. Prva “stanica” je Bangkok, užurbani grad s više od sedam miliona stanovnika.

Egzotičan i tropski, veseo i romantičan, Tajland je pravi raj na zemlji. Nacionalni parkovi, prelepa priroda, kristalno čista voda sa savršenim peskom, kao i najlepši zalazak sunca, dovoljan su razlog da svako poželi da poseti ovu zemlju.

Foto: Thinkstock

S najtoplijom prestonicom na svetu i najlepšim plažama, ova azijska zemlja nadaleko je čuvena kao idealno mesto za odmor tokom zimskim meseci. Ipak, glavni razlog zašto naši turisti vole Tajland jeste cena, jer odmor može da se organizuje i u sopstvenoj režiji.

Prva “stanica” je Bangkok, užurbani grad s više od sedam miliona stanovnika. Ova moderna metropola ima odlično organizovan saobraćaj, ali vožnja tuk-tukom predstavlja nezaboravno iskustvo. Atrakcija koju treba posetiti je Velika kraljevska palata izgrađena 1782. godine. Tu su i hramovi smaragdnog Bude, Vat Po i Vat Trimitr, sa statuom zlatnog Bude teškom 5,5 tona.

Foto: Thinkstock

Turistima se, ipak, najviše dopada ploveća pijaca zbog čarobnih boja i mirisa tropskog voća i povrća, mnoštva ljudi i zanimljivih drvenih čamaca iz kojih prodavci nude lokalnu hranu i sokove, raznobojne šešire, svilu, suvenire, lepeze, zmijsku kožu... Nedaleko je i most na reci Kvaj, poznatiji kao “put smrti”. Dok su gradili ovu prugu koja povezuje Mjanmar i Tajland, poginulo je 16.000 zarobljenika.

Foto: Thinkstock

U Bangkoku može da se provede odmor od dve nedelje i da se svakog dana doživi nešto novo, ali većina turista potraži mesto na pesku nekog letovališta. Najpoznatiji je Puket, blizu kojeg se nalazi Pang Nga, najlepši zaliv u Aziji. Ostrva se nalaze usred zelene vode, a do ostrva Ta Pu, na kojem je snimljen i Bondov film “Čovek sa zlatnim pištoljem”, stiže se čamcima sa severnog kraja Puketa.

Foto: Thinkstock

Ostrva Pipi važe za najzanimljivija u jugoistočnoj Aziji. Od Puketa su udaljena sat i po vožnje feribotom i treba ih obići, jer su lepa kao na razglednici. Voda je tirkizna, plaže su idilične, a podvodni život je bogat.

Foto: Thinkstock

Paket-aranžman posredstvom agencije košta oko 1.400 evra, i tome treba dodati aerodromske takse od oko 300 evra.

Viza za Tajland košta 65 evra.

Za jedan evro dobija se 39 bata.

Ulaznica u Kraljevsku palatu staje oko 10 evra.

Foto: Thinkstock

.

Foto: Thinkstock

.

Foto: Thinkstock

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.