Srpski alpinista u pohodu na Južni pol: Buđenje na -50 C

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jan.2012, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski alpinista u pohodu na Južni pol: Buđenje na -50 C

Srpska zastava putuje na Južni pol, a nosi je srpski alpinista Dragan Jovović (53), kao deo ruske ekspedicije. Misija je počela 1. januara, a juče - devetog dana pohoda - ovi hrabri ljudi probudili su se na -50 stepeni Celzijusa udišući razređen vazduh kao da se nalaze na vrhu Elbrusa.

"Do Južnog pola čeka nas još oko 106 km. Trenutno smo na visini od 3.150 metara, ovde je malo razređen vazduh, subjektivni osećaj je kao da smo na visini od 5.000 - 5.600 metara, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << mu dođe kao na vrhu Elbrusa...

Teško se diše, juče smo dosta prešli, dobro se izmorili i nakon toga legli da spavamo i evo sada smo se proudili.

Svi se osećamo dobro. Do Južnog pola nam realno treba još jedno 9 dana, ali svi smo u dobroj formi i ako ne bude većih problema očekujemo da za 6-7 dana budemo na Južnom polu.

Temperatura se kreće od -40 do -50 koliko je trenutno sada.

Trudiću se da se javljam svakodnevno, koliko mi tehničke mogućnosti (baterija) i umor dozvoljavaju.

Dragan

P.S. Hvala svima na podršci koju mi pružate".

Kako protiče osvajanje Južnog pola, u kome učestvuje i Dragan iz Kragujevca, najbolje se može videti na osnovu zapisa iz internet dnvenika koji vodi srpski alpinista.

Ekspediciju čine tri Rusa i Srbin Dragan Jovović, a krenuli su iz čileanskog grada Punta Arenas. Avionom se putovalo do Patriot Hilsa a odatle do najvišeg planinskog masiva Vinson na Antarktiku, odakle je krenuo pohod skijama na Južni pol i natrag.

Dragan Jovović peti je Srbin koji nosi srpsku zastavu na Južni pol i nadamo se da će u tome uspeti, pošto su prethodna četiri pokušaja završena odustajanjem.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.