Izvor: Blic, 17.Jul.2023, 18:33

Serveri će zbog AI do 2030. trošiti struje kao manji gradovi! Stručnjaci upozoravaju: Oprema za veštačku inteligenciju troši i 5 puta više električne energije

Prošle godine "Data Center Alley" skoro da je ostala bez struje. Ova oblast Severne Virdžinije ima najveći broj data centara u SAD i lokalni distributer električne energije Dominion Energy je poslao upozorenje da postoji mogućnost da ne zadovolje svu potražnju za strujom.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Novi globalni udar na struju! Veštačka inteligencija troši i do pet puta više, serveri će sada biti potrošači kao manji gradovi!

Izvor: Blic, 18.Jul.2023, 07:50

Očekuje se da će do 2030. godine centri za podatke dostići 35 gigavata godišnje potrošnje energije, u odnosu na 17 gigavata prošle godine, prema McKinsey-u. Nedavno objavljeno istraživanje Cowen-a procenjuje da bi centrima podataka sa veštačkom inteligencijom moglo biti potrebno više od 5 puta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.