Izvor: Blic, 02.Okt.2020, 21:49

OPRANO 2.000 MILIJARDI DOLARA PRLJAVOG NOVCA Procureli izveštaji američkog Trezora o finansijskom kriminalu, u njima i pojedinici i firme iz SRBIJE

Za prethodnih osamnaest godina banke su otkrile više od 2.000 milijardi dolara sumnjivih novčanih transakcija, pokazuju dokumenta iz projekta FinCEN dosijei. Ovaj novac slale su razne firme uključene u korupciju, tajkuni i kriminalci. Sumnjiva plaćanja odeljenju američkog Trezora koje se bavi sprečavanjem finansijskog kriminala (FinCEN) prijavile su banke, upozoravajući na moguće pranje novca, plaćanje mita ili neki drugi kriminal, ali su ipak odlučile da taj novac propuste kroz svoje račune. Ovo znamo zahvaljujući globalnom projektu FinCEN dosijei koji su predvodili američki BuzzFeed news, Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), uz učešće više od 400 novinara iz 108 redakcija u 88 država, uključujući KRIK u Srbiji. U pitanju je jedno od najvećih curenja podataka u istoriji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.