Kako putovati pametno i potrošiti manje novca?

Izvor: B92, 06.Okt.2016, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako putovati pametno i potrošiti manje novca?

Nina Ragusa provela je pet godina putujući svetom i naučila nekoliko saveta o novcu koji vam mogu koristiti bilo da želite da idete na kratko putovanje ili pak da živite, kao ona, nomadskim načinom života.

“Putovala sam i živela u različitim zemljama širom sveta pet godina. Moj život zvuči kao jedan dug odmor, zar ne? E pa nije tako.

Bilo šta da radimo u životu, zarađivanje novca će uvek biti deo toga. Nakon što sam promenila način života i pronalazila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << alternativne načine da zaradim novac, pokupila sam nekoliko korisnih saveta.

-Postoje mnoge stvari koje vam zapravo uopšte nisu potrebne. Fensi šamponi od kose jednoroga i vilinske prašine, treća kafa iz Starbaksa (koja i nije nešto), novi ajfon 7 su sve naše želje – ne i potrebe. Ljudi govore kako žele da putuju više, ali nikad ništa ne preduzimaju povodom toga. Prestanite da kupujete stvari i počnite da kupujete iskustvo.

Ne kažem da treba da se odreknete svega, samo pronađite nekoliko stvari bez kojih biste mogli da živite i videćete kako vam novac ostaje.

Naučila sam da živim bez više stvari – ne kupujem fensi šampone, ni šminku, a kafu kuvam sama. I, mogu vam reći da mi je život bolji bez toga. Iskustva koja sam doživela na različitim putovanjima su za mene neprocenjiva.

-Pre nego što otputujete u neku državu, raspitajte se o cenama, koliko bi vam novca bilo potrebno za dan i tako dalje. Na primer, pitajte osoblje u hotelu koliko košta taksi od hotela do mesta na koje želite da idete, kako biste izbegli prevare taskista.

-Putujte na mesta koja možete da priuštite. Nema smisla ići u Pariz, ako ne možete da priuštite da zaista i uživate u njemu. Nije bitna destimacija, već iskustvo, različita kultura i novi ljudi.

-Budite geografski pametni. Imate samo nedelju dana odmora, a želite da putujete negde gde ćete u putu izgubiti tri dana? Bolje nađite bližu destinaciju i iskoristite pametno i kvalitetno vreme.

-Imajte bazu na putovanju. Ako želite da posetite više mesta za kratko vreme, obilazite region i okolinu grada u kome se nalazite, nemojte ceo odmor provesti u jednom gradu. Neka vam on bude baza, mesto gde ćete prespavati nakon što se vratite iz obilaska okoline. Jeftinije je nego da sledeće godine doputujete u grad pored, jer niste stigli da ga posetite, a i karta je sigurno jeftinija nego put iz vaše zemlje.

-Uvek znajte dnevni budžet koji hoćete da potrošite. Nekada je teško držati ga se, ali pokušajte.“

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako da na putovanjima potrošite što manje para

Izvor: Vesti-online.com, 07.Okt.2016, 05:31

Nina Ragusa provela je 5 godina putujući svetom i naučila nekoliko saveta o novcu koje vam mogu koristiti bilo da želite da idete na kratko putovanje ili pak da živite, kao ona, nomadskim načinom života...- Putovala sam i živela u različitim zemljama širom sveta 5 godina. Moj život zvuči kao...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.