FOTO: Najekstremnije avionske piste

Izvor: Radio 021, 14.Apr.2015, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Najekstremnije avionske piste

Dugi redovi, kašnjenja i previsoke cene su neki od razloga zašto većina putnika ne voli aerodrome. Ipak, postoje i oni na kojima nema redova i kašnjenja, ali je zato poletanje i sletanje iskustvo od kojeg se ledi krv u venama.

BBC je napravio listu aerodroma čije piste su jedinstvene u svetu.

Tenzing-Hilari aerodrom u Nepalu je napravljen za avanturiste. Nalazi se u gradu Lukla smeštenom na Himalajima. Pista je duga 460 metara, a njen nagib od 12 odsto omogućava sletanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << samo helikopterima i malim avionima. Pista je okružena planinama, pa nema mesta za greške prilikom sletanja i uzletanja.


Bara aerodrom na istoimenom ostrvu u Škotskoj se tokom plime uopšte ne vidi. Aerodrom je jedinstven jer je jedini u svetu na kojem se plaža koristi kao pista. Zbog toga, vreme letova diktira plima.

Sletanje na Međunarodni aerodrom Ibrahim Nasir na Maldivima za pilote je zastrašujuće. Pista leži samo dva metra iznad nivoa mora, a zauzima celu dužinu ostrva Hulhule. Ovde i najmanja pogrešna procena pilota može dovesti do toga da avion završi u Indijskom okeanu.

Smatra se da aerodrom Juancho e Yrausquin na karipskom ostrvu Saba ima najkraću pistu na svetu kada su komercijalne linije u pitanju. Pista na ovom aerodromu u proseku je duga 396 metara, dok su druge piste duge između 1.800 i 2.400 metara. Okruženje je prekrasno, ali i opasno. Pista se nalazi na grebenu okruženom provalijama.

Jednu od najopasnijih pista ima i aerodrom Teluride koji se nalazi na platou na Stenovitim planinama, a sletanje ovde ostavlja bez daha. Pista je nekada imala ogromnu rupu na sredini, ali obnova 2009. godine učinila ju je sigurnijom. Ipak, sletanje noću se ne savetuje.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.