Izvor: Blic, 15.Feb.2024, 12:05

"Deca koja su pobedila rak su veća od nas, imaju empatiju i širinu u duši, a 80% njih upiše medicinu": Predsednica NURDOR-a povodom Međunarodnog dana dece obolele od raka

Danas je Međunarodni dan dece obolele od raka, a prema podacima „Batuta“ iz 2021. godine, rak kod dece čini od 0,4 do 4% svih malignih oboljenja – na svetskom nivou. U Srbiji je udeo 0,8%. Kada se procenti prevedu u brojke, globalno se svake godine registruje oko 400.000 novoobolele dece, od čega je iz Srbije 300, u uzrastu od 9 do 19 godina. Matija iz Novog Sada je pre 20 godina bio jedan od onih čije je ime bilo uneto u statistiku, nakon što mu je sa samo tri godine dijagnostikovan rak bubrega. Matija je danas zdrav i odličan student, radnik hitne pomoći i uspešno je izlečen, ali nažalost, to nije slučaj sa mnogim drugim njegovim vršnjacima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.