Život se vraća u pešterska sela

Izvor: RTS, 04.Feb.2014, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život se vraća u pešterska sela

Braća Matović obnovila život u pešterskom selu Buđevu, koje je bilo pred gašenjem.

U vremenu kada u Srbiji odumiru seoske sredine, kada sve veći broj mladih bira odlazak u grad bez obzira na to što posla nema, u pešterskom selu Buđevu beležimo drugačiji primer. Braća Matović obnovila su život u tom mestu, koje je bilo pred gašenjem.

Pre deset godina Buđevo je bilo gotovo pusto, a stanovništvo staro. Sada, samo Matovića ima onoliko koliko je, pre deceniju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bilo meštana u celom Buđevu.

Radibor Matović kaže da dobro živi i da mu nije žao što se vratio.

Braća su se 1985. zaposlila u Trsteniku. Odlazak iz fabrike, posle 17 godina, za njih je značio povratak u selo. Napravili su kuću, oženili se, imaju petoro dece, više od 30 goveda, krava, junadi.

"Možda bi moglo malo više da se uloži u stočarstvo, da proširim proizvodnju. Dosta sam vremena izgubio dole, tako da mi je to bilo izumrlo, roditelji su bili stari", kaže Radibor Matović.

Oženili su se Albankama, jer su druge, kažu, radije birale gradski asfalt. Kažu da svaki dan rade, kuvaju, prave sir...

Njihov primer sledili su i drugi. Zato je u selu sada više dimnjaka iz kojih se vidi dim.

Škola u Buđevu nije radila više od 10 godina. Ali zbog mališana, ne samo braće Matović već i ostalih parova koji su se vratili u ovo selo, klupe su spremne za nove đake.

"To mnogo znači, selo je oživelo, kad je škola otvorena, kad radi sve deluje življe", kaže učiteljica Zorica Novčić.

U školu trenutno idu tri đaka. Imena još šesnaest mališana, ubuduće će biti upisana u dnevnik.
Pogledaj vesti o: Trstenik

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.